Blote buik op het werk mag niet meer in China

Mannen mogen het wel, maar vrouwen niet: met een blote buik naar het werk. De provincie Zhejiang aan de Chinese oostkust heeft de vrouwelijke werknemers in de provinciale archieven verboden om nog langer met truitjes die de navel onbedekt laten op het werk te verschijnen. Ook andere sexy kleren zoals strakke leggings en te dunne blouses mogen niet meer, en het moet ook maar eens uit zijn met het grove taalgebruik van de meisjes.

Het officiële Chinese persbureau Xinhua, dat gisteren met het bericht naar buiten kwam, zegt dat het de eerste keer is dat de Chinese overheid maatregelen uitvaardigt die uitsluitend voor vrouwelijke ambtenaren gelden.

Loopt het dan zo uit de hand met de kleding en het gedrag van de Chinese vrouwen op de werkvloer? Niet echt, maar het is wel waar dat jonge Chinese vrouwen zich veel uitdagender, modieuzer en uitgesprokener kleden dan hun moeders ooit durfden.

De nieuwste Westerse mode is vrijwel meteen ook in China te krijgen, zij het vaak in veel goedkopere namaakversies, en jonge vrouwen zijn niet meer in de ruim vallende lange broeken in de kleuren grijs, blauw of groen te krijgen die voor hun moeders vaak nog de standaardkleding vormen.

En hun taalgebruik? Traditioneel zijn het vooral de Chinese mannen die er niet voor terugdeinzen grove, seksueel getinte taal op het werk te gebruiken; voor vrouwen wordt dat ongepast geacht. Maar steeds meer meisjes hebben genoeg van een rol als kwetsbaar, verlegen en onschuldig wezentje, en zij vloeken, drinken en roken dan ook gezellig met hun mannelijke collega's en vrienden mee.

Daar is het oudere kader van de provinciale archieven nu over gevallen, maar de kans dat deze maatschappelijke ontwikkeling door de nieuwe regelgeving werkelijk wordt teruggedrongen, lijkt vrijwel nihil.