Bijleenregeling: wat als partner starter is?

Mijn vriend, die een woning huurde, is bij mij ingetrokken. Ik ben eigenaar van mijn woning, met overwaarde. Hoe zit het met de Bijleenregeling wanneer wij samen een nieuw huis kopen? Moet dan de overwaarde van mijn woning worden ingebracht? Gezien vanuit mijn positie is dat logisch, maar mijn vriend is starter op de koopwoningmarkt en moet dan de volledige koopsom kunnen lenen en de rente aftrekken. Hij heeft immers geen overwaarde die hij in kan brengen.

(IJ. de B.)

Stel dat u beiden de helft van een ander huis koopt. Dan mag uw vriend voor zíjn helft een lening sluiten en de rente aftrekken. U verhuist naar een goedkopere (halve) woning (neem ik aan) en valt onder de beperkingen van de Bijleenregeling. Omdat u geen bedragen noemt, weet ik niet of u bij kunt lenen. U kunt dat nagaan op de website www.belastingdienst.nl waar deze regeling wordt uitgelegd.

    • Adriaan Hiele