Bel de Alzheimertelefoon

Ik heb al jaren een en/of-rekening met mijn oom. Mijn echtgenoot, onze kinderen en ik zijn zijn enige familie en erfgenamen. Kan ik met deze rekening in de problemen komen nu mijn oom aan het dementeren is? Er is een huis dat na zijn opname in het verzorgingshuis verkocht moet worden. Kan ik dit voor hem doen? Welke criteria bepalen of iemand nog wel begrijpt dat hij zijn huis verkoopt en zijn handtekening kan zetten, maar hierin geen actieve rol meer kan spelen? Wie bepaalt dat? De notaris? De rechter?

(L. P.)

Met die rekening kunt u niet in de problemen komen. Maar u kunt er geen andere rechten aan ontlenen en ook niet optreden als gemachtigde van uw oom bij de verkoop van zijn huis. Zo gemakkelijk gaat dat niet. De stichting Alzheimer Nederland in Bunnik helpt bij dergelijke problemen. Bel de Alzheimertelefoon 030-6567511 of kijk op www.alzheimer-nederland.nl. En word donateur van die stichting.

Adriaan Hiele beantwoordt ook vragen op de website www.nrc.nl/hiele

    • Adriaan Hiele