Banengroei in VS versnelt met 144.000 nieuwe banen

De groei van de werkgelegenheid in de Verenigde Staten is vorige maand in een hogere versnelling gekomen. De aanwas was in augustus 144.000 banen, landbouw niet meegerekend.

Dat aantal is lager dan de door analisten verwachte 150.000 à 158.000 nieuwe banen, maar volgens waarnemers niet zoveel lager dat de Republikeinen daardoor in verlegenheid kunnen worden gebracht.

De werkloosheid daalde van 5,5 tot 5,4 procent (van de beroepsbevolking), het laagste peil sinds oktober 2001. Dat blijkt uit gisteren gepubliceerde cijfers van het Amerikaanse ministerie van Arbeid in Washington.

,,Het laat zien dat onze economie sterk is en sterker wordt'', zei president Bush gisteren op verkiezingscampagne in Moosic, Pennsylvania, zo meldde het Amerikaanse persbureau Bloomberg. Het werkloosheidscijfer staat volgens Bush nu ,,onder het gemiddelde van de jaren '70, '80 en '90''. Een woordvoerder van de Democratische presidentskandidaat John Kerry zei tegen Bloomberg dat zelfs met deze cijfers Bush is tekortgeschoten met zijn voorspelling over wat zijn economisch beleid zou brengen.

De groei in augustus betekent een versnelling ten opzichte van de voorgaande twee maanden. Overigens blijkt nu dat de banenaanwas toen hoger is uitgevallen dan eerder was gemeld. Zo blijkt de groei in juli niet 32.000, maar 73.000 banen te zijn. Van de 144.000 nieuwe banen in augustus zijn er 22.000 banen in de industrie bijkomen, de sector waar in de afgelopen jaren de meeste werkgelegenheid is verloren gegaan.

Sinds januari zijn er 107.000 banen in de industrie bijgekomen en sinds augustus vorig jaar is het aantal arbeidsplaatsen in de VS gestegen met 1,7 miljoen.

Daarvoor zijn er 2,7 miljoen banen verdwenen sinds president Bush aan de macht kwam. Netto slonk onder zijn bewind de Amerikaanse werkgelegenheid met bijna 913.000 banen: dat is sinds de Grote Depressie in de jaren dertig onder geen voorganger van Bush voorgekomen.

Om gelijke tred te houden met de toename van de beroepsbevolking moeten er volgens economen maandelijks ten minste 150.000 banen bijkomen. In de bloei-jaren '90 was die toename gemiddeld 201.000 per maand.