Altijd Athene?

Onder meer wegens het kostenaspect pleitte The New York Times er deze week voor de Zomerspelen permanent in Athene te houden. Een goed idee?

Christos Failadis, persofficier Griekse ambassade in Den Haag: ,,De Griekse regering staat positief tegenover het idee de Spelen permanent in Griekenland te houden. Vergeet niet dat dit een oud voorstel is van de Griekse oud-premier Konstandinos Karamanlis. De huidige premier heeft wel opgemerkt dat de geesten eerst rijp moeten worden gemaakt om dit doel te bereiken. Maar de regering vindt het een goede zaak dat er stemmen opgaan die dit voorstel steunen, want consensus is nodig.''

Roelant Oltmans, bondscoach van de Pakistaanse hockeyers in Athene, genoemd als mogelijke opvolger van Joop Alberda bij NOC*NSF: ,,Het is aardig om de Spelen op verschillende delen van de aardbol te houden als je kijkt naar de impact op de organiserende landen. Dat gaat verder dan het economische verhaal. De mensen in Sydney (Spelen 2000, red.) en Athene waren zo trots op hun stad. Elke vier jaar een andere plaats heeft zijn charme, hoewel de kosten hoog zijn. Maar in Athene is de infrastructuur verbeterd. Dat is blijvend. De kanobaan wordt onderdeel van een pretpark. Als het gaat om de kosten voor de infrastructuur, moet je daar op de lange termijn gebruik van kunnen maken. Je moet goed nadenken voordat je permanente accommodaties neerzet alleen voor de Spelen. Denk aan tijdelijke tribunes en hergebruik van accommodaties.''

Dennis van der Geest, judoka, won brons in Athene: ,,Het gaat om astronomische bedragen, maar die worden in de loop der jaren terugverdiend. Voor een groeieconomie als China betekenen de Spelen over vier jaar een enorme boost voor het bedrijfsleven. Ik ben voor een roulatiesysteem. Elk land moet de kans krijgen de Spelen te houden. Als je zag hoe het in Sydney leefde. Iedereen straalde trots en eenheid uit. De kosten zijn, ook door de beveiliging, uit de hand gelopen, maar dat zie je ook bij andere sportevenementen. Kennelijk heb je in de wereld na `11 september' minstens een mijnenveger nodig en twee zeppelins boven het stadion.''

Peter Vogelzang, chef de mission Nederlandse equipe in Athene: ,,Vanuit kostenoptiek is het interessant. Alles staat er al in Athene. Maar het onderhoud van de accommodaties betekent een enorme exploitatielast. Dat is niet op te brengen voor één land. Ik ben voor een roulatiesysteem. In het kader van de olympische gedachte moet je zoveel mogelijk landen en continenten de kans geven de Spelen te organiseren. De kosten zijn hoog, maar de infrastructuur is in Athene door de Spelen verbeterd en dat was ook echt nodig. Om de Spelen betaalbaar te houden moet je de olympische accommodaties ook voor andere sportevenementen gebruiken en moet je toe naar verplaatsbare accommodaties.''

Joop Alberda, technisch directeur NOC*NSF: ,,Je kunt vraagtekens zetten bij de exorbitante kosten, maar voor China betekenen de Spelen een geweldige opening van het continent. Het zorgt voor een opknapbeurt zonder weerga. Athene heeft een metamorfose ondergaan. Ringwegen, een metro. De Spelen zorgen daar voor een erfenis die niet alleen aan sport gerelateerd is. Als je stopt met rouleren is het spannende van nieuwe Spelen in een nieuwe stad weg. Elk continent verdient zijn Spelen. Je kunt een pleidooi houden voor steden waar de infrastructuur (deels) al ligt en rouleren tussen een aantal vaste steden. Je moet de internationale sportkalender zodanig afstemmen dat accommodaties worden hergebruikt voor andere evenementen. Verplaatsbare accommodaties zijn ook een optie.''

Hein Verbruggen, Nederlands IOC-lid: ,,Geen goed idee. De Spelen moeten meer zijn dan een sportfestijn. Ze voegen iets toe aan een land of stad. In Athene en Barcelona is de infrastructuur verbeterd. Voor Peking zijn de Spelen een bewijs dat ze er bijhoren. En het brengt de sociaal-economische ontwikkeling op gang. Bij de Spelen staat de sport in dienst van hogere doelen. In Athene verbeterde het leefklimaat, Peking investeert in het milieu en de luchtkwaliteit. De Spelen brengen dit soort processen op gang. Zonder de Spelen hadden de Grieken nog dertig jaar moeten wachten op een vliegveld.''

    • Pieter de Vries