AGENDA SEPTEMBER

4

Arabisch Noorderlicht

In Leeuwarden begint de elfde editie van Noorderlicht, het jaarlijkse internationale fotofestival. Dit jaar onder de titel Nazar, wat Arabisch is voor zien. Vijfhonderd foto's zijn er te zien, van vijftig fotografen van Arabische en westerse achtergrond. Badhuizen in Tunesië, bruiloften in Marokko, de daken van Kaïro en de straten van Damascus. Plus: historische foto's uit het begin van de twintigste eeuw afkomstig uit Arabische en westerse archieven. In het Fries Museum, De Manege en Het Princessehof. En in een aantal galerieën.

9

Bonifatius na 1250 jaar als opera

Het is alweer 1250 jaar geleden dat Friese heidenen de Engelse evangelist Bonifatius bij Dokkum vermoordden. Ter gelegenheid daarvan zal op 9 september de opera Bonifacius in Leeuwarden in première gaan. Componist Henk Alkema en librettist Peter te Nuyl schreven een scenisch oratorium over zingeving en tolerantie, over religie en macht. Uitvoering door het Noord Nederlands Orkest olv Hans Leenders, koor en diverse solisten. Op 18 september wordt de opera in Dokkum ten gehore gebracht. Dan is er ook een reünie van alle Nederlanders die Bonifatius heten.

10

Film by the Sea

Op 10 september opent het jonge festival Film by the Sea in Vlissingen met Eternal Sunshine of the Spotless Mind, de nieuwe film van Charlie Kaufman, nee, niet de regisseur maar de scenarioschrijver van deze film. Het is een zeldzaamheid dat scenarioschrijvers beroemd zijn, maar Kaufman schreef eerder de scripts van Being John Malkovich, Human Nature, Confessions of a Dangerous Mind en Adaptation, films die op een even letterlijke als spectaculaire als elegante wijze in de menselijke geest rondwaren. In Eternal Sunshine proberen twee ex-geliefden (Kate Winslet en Jim Carrey) elkaar uit hun geheugen te laten wissen.

11

Patriot Day

Per presidentieel decreet riep de Amerikaanse

president Bush vlak na de aanslagen van 11 september die dag uit tot Patriot Day, dag van de goede vaderlander. Amerikanen worden geacht de ruim 3.000 slachtoffers met wakes, (kerk)diensten en vlaggen op halfstok te herdenken. Om 8.46 uur 's ochtends, het moment dat het eerste vliegtuig de eerste toren van het World Trade Center invloog, wordt één minuut stilte in acht genomen. Dit jaar wordt in het hele land ook een demonstratie tegen terreur gehouden.

16

Digitale grafzerk

Modes, trends en noviteiten in de uitvaarsector zijn drie dagen lang te zien op de Uitvaartbeurs in Utrecht. In opkomst zijn grafmonumenten van Cortenstaal, dat na een tijdje een intens bruine kleur krijgt. Ook nieuw is de verhuur van tijdelijke grafmonumenten, zodat de familie niet maandenlang op de definitieve zerk hoeft te wachten. In ontwikkeling is verder de digitale grafzerk, die tekst, beeld en film kan laten zien en werkt op zonne-energie. De bezoeker kan de grafsteen activeren met zijn gsm of een persoonlijke geheugenkaart. Tijdens de beurs zal uitvaartdanseres Marileen Fabels enkele keren een dansimpressie geven. Ook zal de maquette van het Nederlands Uitvaartmuseum worden onthuld dat in 2005 klaar moet zijn.

20

Megawati versus SBY

Generaal b.d. Wiranto heeft nog geprobeerd om via het Constitutionele Hof de uitslag van de presidentsverkiezingen van juli in Indonesië ongeldig te laten verklaren. Maar hij heeft niet kunnen voorkomen dat de tweede, definitieve ronde op 20 september zal gaan tussen de zittende president Megawati Soekarnoputri en generaal b.d. Susilo Bambang Yudhoyono. In de eerste ronde stemde 33,57 procent op 'SBY' en moest Megawati genoegen nemen met 26,60 procent. Maar wie van de twee uiteindelijk aan het langste eind trekt, hangt voor een belangrijk deel af van de vraag wat de Golkar-kiezers van de nu afgevallen Wiranto gaan doen.

21

Zalm wil het woord

Hij kreeg God niet in de Europese grondwet, maar wel in de troonrede. Sinds CDA-leider Balkenende tweeëneen half jaar terug als premier aantrad, spreekt de koningin op Prinsjesdag weer de bede uit. In 2002 wenste zij Eerste en Tweede Kamer voor het eerst sinds 1973 rechtstreeks 'Gods zegen' toe. Dit jaar klinkt waarschijnlijk weer de indirecte versie die minister van Financiën Zalm (VVD) vorig jaar afdwong. Daarin verwijst de koningin slechts naar 'het besef dat velen u wijsheid toewensen en met mij om kracht en Gods zegen voor U bidden.' Opnieuw zullen bezuinigingen domineren in de presentatie van de kabinetsplannen. Onlangs suggereerde Zalm in dat verband nóg een vernieuwing. Aangezien de algemene politieke beschouwingen in de Kamer na Prinsjesdag vooral over geld gaan, aldus Zalm, zou hij daar beter het woord kunnen voeren dan de premier. De kans dat hij zijn zin krijgt, lijkt klein.

27

The Dutch Windmill

Hij was tien jaar lang de onbezoldigde organisator van het sportieve eerbetoon aan Nederlands grootste bokser aller tijden. Vorig voorjaar kondigde Aad Veerman, kleurrijk zakenman en boksfanaat uit Rotterdam (Crooswijk), de laatste editie aan van 'zijn' boksgala: de Bep van Klaveren Memorial. Hij had zijn belofte (tien edities) aan zijn in 1992 overleden boezemvriend ingelost, nu was het de beurt aan anderen. De gemeente en Topsport Rotterdam namen de handschoen op. En dus staat ook dit jaar de laatste maandag van september weer in het teken van The Dutch Windmill.