Academicus, eerste baan, oude dag

Ik ben academisch geschoold en aan mijn eerste baan begonnen bij een klein bedrijf, waar ik moet opgeven bij welke pensioeninstelling ik mij aansluit. Omdat de overheid zich terughoudender opstelt, wil ik mijn pensioenregeling veiligstellen, zodat deze niet in rook kan opgaan. Waar ben ik het beste mee uit: een pensioenverzekeringsmaatschappij of zelf iets regelen met aandelen, zoals een wereldwijd aandelenfonds?

(M. N. W)

Ga er vanuit dat u tot uw 65ste voor zo'n vijf bedrijven zal werken, althans wanneer u altijd kiest voor loondienst. Daarbij is de kans groot dat u bij een of meer bedrijven verplicht moet deelnemen in een collectieve pensioenregeling. Dan heeft u geen keus. Nu u wel mag kiezen en pas begint met werken, zou ik zelf gaan beleggen in aandelen en geen pensioenverzekering sluiten. Dan blijft u flexibel. Of dat solide en veilig is, volgens uw normen, weet ik niet.

    • Adriaan Hiele