Witteman stopt met bijklussen

Paul Witteman stopt met nevenwerkzaamheden. De VARA-presentator van Het Lagerhuis, NOVA en Buitenhof is tot zijn beslissing gekomen ,,in het belang van de programma's die hij presenteert'', aldus de VARA.

Volgens de omroep ziet Witteman dat er ,,veel commotie'' is ontstaan over zijn nevenwerkzaamheden. ,,Hoe je daar verder ook over denkt, dat is slecht voor het imago van de journalistieke programma's. Het enige wat ik er nog bij blijf doen, zijn mijn stukjes in de Volkskrant over muziek'', aldus de presentator die een contract heeft met de VARA.

Witteman zegt met onmiddellijke ingang geen nieuwe aanvragen voor nevenwerk meer te accepteren. Wel zal hij vijf ,,verplichtingen die reeds zijn aangegaan'' nakomen. De laatste zou op 4 januari 2005 zijn. De VARA benadrukt dat Witteman ,,zonder druk van de VARA-leiding'' tot zijn besluit is gekomen.

Witteman zegt dat hij niet met terugwerkende kracht vindt dat zijn nevenwerkzaamheden niet door de beugel konden. ,,Ik ben er altijd open over geweest'', aldus de presentator. ,,Maar ik heb rekening te houden met de realiteit. Die laat zien dat de normen worden aangescherpt, juist door de commotie. Daar heb ik rekening mee te houden, ook in het belang van de programma's waarvoor ik werk. De lat wordt hoger gelegd. Elke schijn van beïnvloeding moet worden vermeden. Dan zit er niets anders op dan de nullijn. Dat vind ik tamelijk rigide, maar vanwege de commotie voldoe ik daar aan. Eerlijk gezegd had ik liever een genuanceerde discussie gevoerd. Nu is er toch vooral op de man gespeeld.''

Witteman, die een bv heeft waarin onder meer zijn neveninkomsten belanden, verdiende naar eigen zeggen zo'n 40.000 euro per jaar bij. Hij kreeg betaalde opdrachten van de ministeries van Onderwijs, Sociale Zaken en Justitie.

Witteman heeft van de VARA toestemming voor tien `klussen' per jaar. Ze mogen niet in strijd zijn met doelstelling en imago van de omroep. Met toestemming van de VARA trad hij samen met Marcel van Dam tegen betaling in het land op als `Het Lagerhuis'. Sinds 2002 zou dat vijf keer zijn gebeurd. Ook deze `schnabbel' vervalt. Of Marcel van Dam ook stopt met zijn nevenactiviteiten – hij verdient nog bij door het privé aanbieden van `De Achterkant van het Gelijk' – kon de VARA niet zeggen.

Ook VARA-presentatoren Inge Diepman (Het Zwarte Schaap) en Astrid Joosten (De show van je leven) doen een stapje terug. Beiden zijn niet meer via het bemiddelingsbureau John Bukman te boeken met het format van hun tv-programma. Volgens de VARA was de omroep er niet van op de hoogte dat Bukman beide formats, inclusief presentatoren, op internet te huur aanbood.