Wilders stapt uit VVD-fractie, maar houdt Kamerzetel

Het Tweede-Kamerlid Geert Wilders is uit de VVD-fractie gestapt. Dit maakte hij gisteravond bekend na een gesprek met fractievoorzitter Van Aartsen, vice-premier Zalm en partijvoorzitter Van Zanen.

Het is voor het eerst in de naoorlogse geschiedenis van de VVD dat een lid breekt met de Tweede-Kamerfractie. Wilders blijft in de Tweede Kamer en zegt een beweging te willen oprichten ,,die het gat vult aan de rechterkant'' van het politieke spectrum. Van Aartsen vindt het ,,onbegrijpelijk'' dat Wilders ,,niet het lef in zijn donder heeft zijn zetel op te geven''.

Wilders stapt naar eigen zeggen op wegens zijn standpunt over de toetreding van Turkije tot de Europese Unie. Wilders vindt dat dat nooit mag gebeuren. Van Aartsen heeft van Wilders geëist dat hij ,,eerst de discussie in de fractie voert'', zo zegt de fractieleider. Volgens hem is Wilders niet de eis opgelegd om zich te conformeren aan het standpunt van de fractie. ,,Dat is nog helemaal niet aan de orde. We hebben nog geen fractiestandpunt.''

Volgens Van Aartsen is de toetreding van Turkije niet de kern van het conflict. De fractievoorzitter zegt dat de eigenzinnige manier waarop Wilders optreedt de breuk heeft veroorzaakt. ,,Er zijn natuurlijk afspraken die je met elkaar als team maakt. Een fractie bestaat niet uit 28 losse delen, maar uit een collectief.''

Ook Zalm liet weten dat Wilders zich naar ,,het team'' had moeten schikken. De minister van Financiën wees de suggestie van de hand dat Wilders een speelbal is geworden van een machtsstrijd tussen Zalm en Van Aartsen. ,,Als u hiervan iets weet te bakken van een conflict tussen Jozias (van Aartsen, red.) en mij, dan bent u een goede koekenbakker.'' Wilders zelf is wel van mening dat hij het slachtoffer is van een poging van Van Aartsen om zijn leiderschap te tonen.

Binnen de VVD lijkt weinig begrip te zijn voor Wilders. ,,Gelegaliseerde diefstal'' noemt minister Hoogervorst (Volksgezondheid) het besluit van Wilders om zijn zetel te behouden.

ACHTERGROND: pagina 3

HOOFDARTIKEL: pagina 7