`We komen over de middenlijn'

Nederland speelt vanavond in Utrecht tegen Liechtenstein, een Duitstalig vorstendom met 33.000 inwoners, 2.000 voetballers en zeven clubs.

Kleine voetballanden bestaan niet meer, luidt het cliché in grote voetballanden. Bekende spelers en trainers excuseren zich zo bij voorbaat voor een tegenvallende uitslag tegen minder bekende spelers en trainers. De nivellering in het internationale voetbal staat korfbalcijfers in de weg, luidt de redenering. Andorra, San Marino en Liechtenstein zijn uitzonderingen die deze moderne voetbalwet bevestigen. Tegen deze ministaten is eenrichtingsverkeer nog heel goed mogelijk, beseft ook Marco van Basten.

De Nederlandse bondscoach sprak gistermiddag op een persconferentie in Noordwijk de hoop uit, dat Oranje vanavond zijn tegenstander in de oefeninterland niet over de middenlijn laat komen. De Zwitserse bondscoach Martin Andermatt, sinds vorig jaar in dienst van het Liechtensteiner Fussball Verband (LFV), kon er gisteravond op het trainingsveld van FC Utrecht de humor wel van inzien. ,,Wedden dat wij over de middenlijn komen. Wij zullen waar mogelijk op de aanval spelen. Ik wil net als Van Basten het publiek niet teleurstellen'', reageerde Andermatt rustig op de prikkelende uitspraak van zijn collega.

Van Basten had eerder gezegd niet blij te zijn met Liechtenstein als sparringpartner. Het duel in de Galgenwaard staat vanavond in het teken van de WK-kwalificatiewedstrijd van komende woensdag in de Arena tegen Tsjechië. De programmering stamt nog uit de tijd van Dick Advocaat, de vorige bondscoach van Oranje die deze zomer na het Europees kampioenschap zijn functie neerlegde. Andermatt, 14-voudig international en oud-speler van FC Basel en Grasshoppers, voelde zich wederom niet beledigd, toen hij werd geconfronteerd met deze voorkennis. ,,Ik ben al lang blij dat mijn jongens ervaring kunnen opdoen tegen zulke beroemde spelers. Tegelijkertijd moeten ze niet te veel tegen hen opkijken, maar geloven in hun eigen mogelijkheden.''

Liechtenstein bereidt zich voor op het WK-kwalificatieduel van komende woensdag tegen Slowakije. De eerste groepswedstrijd tegen Estland ging vorige maand met 2-1 verloren. Liechtenstein speelt sinds 1982 interlandvoetbal en doet sinds 1994 mee aan de voorronden voor EK's en WK's waarin het steevast een figurantenrol vervulde. Gelijke spelen tegen Ierland, Hongarije en Macedonië waren spaarzame lichtpunten. De 2-1 zege op Azerbeidzjan was in 1998 hét hoogtepunt in de Europese voetbalcampagne. Vorig jaar won Liechtenstein ook nog met 1-0 in een oefeninterland van Saoedi-Arabië. Alle andere wedstrijden gingen verloren.

Bondscoach Andermatt heeft vanavond de beschikking over vijftien fitte spelers. Zij voetballen bijna allemaal in de Zwitserse clubcompetitie. `Sterspeler' is aanvaller Mario Frick, die een paar jaar geleden voor de Italiaanse club Hellas Verona in de Serie A speelde en nu in de Serie B voor Ternana actief is. Hij maakte vijf doelpunten in vijftig interlands. Doelman Peter Jehle, vanavond wegens een blessure niet van de partij, speelt in clubverband voor Grasshoppers. De meeste internationals komen uit voor FC Vaduz, dat ook onder leiding staat van Andermatt die daarmee een dubbelfunctie vervult. De selectie van Liechtenstein telt één amateur, een student economie. De rest is fullprof.

Het Duitstalige vorstendom, op de kaart bijna platgedrukt tussen Zwitserland en Oostenrijk, telt 33.000 inwoners, 2.000 geregistreerde voetballers en zeven officiële clubs die zijn opgenomen in de Zwitserse competities. FC Vaduz promoveerde vorig seizoen bijna naar de hoogste afdeling in het buurland. In de gelijknamige hoofdstad staat sinds kort een modern voetbalstadion met een toeschouwerscapaciteit van 3.648 zitplaatsen. De exacte informatie komt van de plaatselijke én landelijke journalist annex fotograaf Ernst Hasler. ,,Ik word zo vaak door buitenlandse collega's gebeld, dat ik het aantal nu uit mijn hoofd weet'', verklaarde de sterverslaggever van Liechtensteiner Vaterland zijn detailkennis.

Hasler vertelde verder dat de zomersport voetbal in het bergachtige Liechtenstein moet concurreren met de wintersport alpineskiën. De oudere sneeuwliefhebbers koesteren nog altijd de twee gouden medailles van slalomspecialiste Hanni Wenzel bij de Winterspelen van Lake Placid in 1980. Op de vraag of zijn landgenoten in het verleden nog meer sportieve topprestaties hebben geleverd, antwoordde Hasler gisteravond: ,,Vorige week nog bij het EK voor modelvliegtuigen. Daar wonnen een vader en een zoon twee keer goud. De krant stonden er vol van.''

    • Jaap Bloembergen