Van fixing verdachte jockey nu ook uit vorm

Kieren Fallon is de meest succesvolle jockey uit de recente geschiedenis van de Britse paardensport. Hij is ook een van de meest controversiële, maar wist na een reeks struikelpartijen steeds op te krabbelen. Of dat opnieuw lukt, nu hij deze week met zestien andere kopstukken uit de sport werd gearresteerd omdat ze de uitslagen van zeker tachtig wedstrijden gemanipuleerd zouden hebben, is de vraag.

Na woensdagochtend van zijn bed te zijn gelicht, werd de 39-jarige Ier gisteren op borgtocht vrijgelaten, net op tijd voor zes wedstrijden die hij in Salisbury moest rijden. Maar de man die de Derby drie keer op rij won en het vorige seizoen liefst 221 keer als eerste eindigde, was gisteren ondanks de toejuichingen van een trouwe groep fans niet in vorm. In de openingsrace op Golden Fury eindigde hij zelfs als één na laatste. ,,Verbazing [over mijn arrestatie] is putting it mildly'', zei hij. ,,Ik voel me behandeld als terrorist.''

Bij anderen is de verbazing minder groot. In 1998 was hij ook het middelpunt van een rel over fixing, waarbij hij een paard doelbewust zou hebben ingehouden. De rechter besloot dat het paard zijn dag niet had gehad en gunde Fallon 70.000 pond (105.000 euro) schadevergoeding. Vijf jaar later moest hij zich verdedigen tegen soortgelijke beschuldigingen in het BBC-programma Panorama. Daarin beschuldigde een oud-topfunctionaris van de Jockey Club, dat de rennen organiseert én reguleert, de sport van ,,institutionele corruptie''. En begin dit jaar werd Fallon voor drie weken geschorst nadat hij tegen undercover-verslaggevers van News of the World voorspelde een cruciale wedstrijd te zullen verliezen van een paard dat Rye heette. Wat uitkwam. Juist voordat het nadere onderzoek in die affaire door de Jockey Club een nieuwe ronde zou ingaan, deed een politieteam dat gespecialiseerd is in fraude deze week zijn invallen. Onder de arrestanten zijn twee andere topjockeys, een invloedrijke trainer en eigenaars van renpaarden.

De politie zou bewijzen gevonden hebben bij internet-bookmakers. Betfair laat mensen wereldwijd wedden op de races; een bedrijfssector waarin dagelijks vele miljoenen omgaan. Maar Betfair geldt al langer als een potentieel kanaal voor fraude omdat klanten ook onderling transacties kunnen doen. Klanten met voorkennis over een race kunnen zo hun voordeel doen.