Uitvinder worden doe je zo!

Oogschaduw die verandert van kleur; een dynamo op een fiets waarmee een batterij van een mobiele telefoon opgeladen kan worden; een spray ter bescherming van handen zodat handschoenen niet nodig zijn.

De trotse bedenkers van deze uitvindingen – en nog een heleboel andere – zijn leerlingen van de Vrije School in Den Haag. Het is de eerste school in Nederland die heeft meegedaan aan een bijzonder project met de Engelse naam My better world. Gedurende twee weken waren de kinderen in de les uitvinders en wereldverbeteraars. Ze wilden iets nieuws maken dat nog niet bestaat, of iets bestaands verbeteren. Alle ideeën werden verzameld, daarna hebben ze geprobeerd de ontwerpen ook echt te maken.

Teddie (13) vertelt hoe spannend dat is. Heel anders dan thuis iets knutselen van papier. Zo bereidde zij `een papje' van onder meer zilvernitraat en water om te zien of ze daarmee stickers kon maken die van kleur veranderen. Zulke stickers, is haar idee, kunnen aangeven hoe lang verse producten als vlees en melk houdbaar zijn. Er waren ook teleurstellingen. Een ontwerp mislukte of bleek al te bestaan, zoals de vondst van Andreas (14): zijn dynamo waarmee je een batterij kunt opladen is al op de markt gebracht door de mobiele telefoonaanbieder Orange.

Het schoolproject is een experiment van Kids and Science (KaS), een organisatie die kinderen wil interesseren voor wetenschap. Wie een goed plan heeft kan bij KaS terecht. Zij bieden hulp en kijken of een universiteit of bedrijf misschien belangstelling heeft voor het idee.

De leerlingen in Den Haag hebben in het houtbewerking- en scheikundelokaal een paar modellen gemaakt. Andreas, Teddie en hun klasgenoten Laszlo (13) en Jojanneke (13) laten een papieren doos zien waarvan je de zijkanten als een harmonica in elkaar kunt drukken. Jojanneke: ,,Zo neemt het niet veel ruimte in. De bedoeling is een pak voor frisdrank te maken dat je steeds een beetje opvouwt als het leger wordt.'' Laszlo die veel schildert heeft meerdere penselen in één gemaakt van plastic buisjes die je als een antenne kunt uitschuiven. Ingeklapt heeft hij veel haren, uitgetrokken is het een dunne penseel.

Het groepje is enthousiast over de les: Laszlo vertelt hoe ze elkaar op ideeën brachten en samen naar oplossingen zochten. Soms waren die eenvoudiger dan ze dachten. Jojanneke: ,,Bij uitvinders denk je al gauw aan Willy Wortel-types. Wetenschap leek veel kinderen saai, nu vindt iedereen in de klas het leuk.''

Wil je meer weten over KaS? Raadpleeg de website: www.kidsandscience.org