Troepen bestormen Russische school

Vanmorgen rond elf uur Nederlandse tijd zijn Russische speciale eenheden begonnen met de bestorming van het schoolgebouw in Beslan in Noord-Ossetië, waar sinds woensdagochtend honderden kinderen en ouders werden gegijzeld door vijftien tot veertig terroristen.

Volgens eerste berichten zijn bij de aanval ten minste vijf gijzelnemers omgekomen. Ook onder de gijzelaars zouden slachtoffers zijn gevallen. Onzeker was bij het ter perse gaan van deze krant of daar doden bij zijn. Russische persbureaus citeren hulpverleners die melden dat 158 kinderen zijn overgebracht naar ziekenhuizen. De meeste slachtoffers vielen onder de kinderen die naar buiten renden bij het begin van de bevrijdingsactie.

De situatie rond de school is nog niet duidelijk. Rond het middaguur werd aan de achterzijde van het gebouw een hevige explosie gehoord. Russische troepen zouden daar een muur hebben opgeblazen en het gebouw zijn binnengedrongen. Persbureaus meldden een tweede aanval. Verschillende eenheden gingen er het gebouw binnen er volgden hevige gevechten.

Onmiddellijk na het begin van de aanval ontstond grote chaos. Kinderen kwamen bloedend de school uitgerend. Een deel van het dak van het gebouw stortte in. Het Russische persbureau Interfax meldde dat de terroristen zouden hebben geprobeerd zich schietend tussen de uit de school rennende gijzelaars een weg te banen. Op één plaats zou een groep gijzelnemers een uitbraak hebben gedaan en zijn weggevlucht in de richting van een nabijgelegen spoorweg.

Vanmorgen nog had Alexander Dzazochov, president van Noord-Ossetië, gezegd dat er geen plannen waren om de school met geweld te bevrijden. ,,Ik zeg u open en eerlijk dat de mogelijkheid om geweld te gebruiken niet wordt overwogen'', aldus Dzazochov.

De speciale eenheden hebben vermoedelijk gebruik gemaakt van het moment waarop een lijkwagen naar de school reed om de lichamen op te halen van degenen die woensdag waren omgekomen bij de bestorming door de strijders. Bemiddelaar Leonid Rasjan had de gijzelnemers kort tevoren zover gekregen dat ze toestemming gaven voor het weghalen van de lijken.

De autoriteiten leken niet goed voorbereid op de bevrijdingsactie. Er was een groot tekort aan ambulances en de omstanders stonden dicht bij het gebouw, waardoor de toegang voor zowel de politie als de hulpverleners ernstig belemmerd werd. Politie hield particuliere automobilisten aan die werden gedwongen om gewonden naar ziekenhuizen te brengen.

Gisteren bleek dat het aantal gijzelaars veel groter is dan tot nu toe werd gemeld. Een anonieme ooggetuige, een vrouw die behoorde tot de 26 die gisteren zijn vrijgelaten, zei tegen het persbureau Izvestia dat het er zeker vijftienhonderd zijn. Eerder al zei bemiddelaar Leonid Rosjal dat er ,,aanzienlijk meer'' gegijzelden zijn dan werd aangenomen. Hij noemde geen getal, maar anderen zeiden dat het om ongeveer duizend mensen zou gaan.

De situatie in de school leek onhoudbaar te worden. De gijzelnemers, weigerden te onderhandelen over hun eisen. Dzazochov zei vanmorgen nog dat zij de onafhankelijkheid van Tsjetsjenië eisten. Ook wilden de gijzelnemers geen water, voedsel en medicijnen aannemen, uit vrees dat die door de Russische autoriteiten waren vergiftigd.

Reportage: pagina 5