Stork wil deel van failliete boedel van SP overnemen

Het industriële conglomeraat Stork heeft afgelopen woensdag een intentieverklaring getekend voor de overname van de luchtvaartactiviteiten van het failliete SP Aerospace and Vehicle Systems in Geldrop. Dat heeft Stork vanochtend bekendgemaakt. De overname is nog niet rond; Stork onderzoekt op het ogenblik de boeken van dit voormalige onderdeel van het RDM-concern van zakenman Joep van den Nieuwenhuyzen.

Van den Nieuwenhuyzen kwam deze week in opspraak nadat bekend werd dat Havenbedrijf Rotterdam hem voor 100 miljoen euro aan bankgaranties had verstrekt. SP is gespecialiseerd in defensie-opdrachten. SP Aerospace hield zich onder meer bezig met landingsgestellen voor de nieuwe helikopter van de marine, de NH-90, en heeft een opdracht binnengesleept voor de bouw van de staarthaak van de Joint Strike Fighter (JSF), het nieuwe Amerikaanse gevechtsvliegtuig.

SP werd enkele weken geleden failliet verklaard, nadat twee schuldeisers naar de rechter waren gestapt. Het bedrijf was toen al in vergaande onderhandeling over de verkoop van de luchtvaartactiviteiten aan British Aerospace.

Ook de afdeling `vehicles' stond al langer in de etalage. Inmiddels heeft het Duitse defensiebedrijf Krauss Maffei & Wegmann (KMW) besloten dit deel over te nemen, zo schrijft staatssecretaris van Defensie C. van der Knaap in antwoord op Kamervragen. KMW zal in Geldrop verder bouwen aan de Fennek, een lichte pantserwagen voor de landmacht.

De Fennek werd gezamenlijk door Nederland en Duitsland ontwikkeld en door een samenwerkingsverband van KMW en SP gebouwd. Nadat het project bij SP grote vertraging had opgelopen en KMW uit het project dreigde te stappen, besloot Defensie het Fennek-contract in zijn geheel over te hevelen naar KMW. In dit nieuwe contract is de bepaling opgenomen dat de Duitse firma 46 procent van het werk in Nederland moet laten uitvoeren.

KMW is daarom nog op zoek naar een onderaannemer voor het lassen van de rompen van de Fennek. Dit werk werd eerst in opdracht van SP uitgevoerd door RDM Technology and Defense Systems in Rotterdam, een van de andere poten van het RDM-concern van Van den Nieuwenhuyzen. RDM Technology ging in april failliet. Vorige week werd bekend dat het Havenbedrijf van plan is RDM Technology and Defense Systems over te nemen. De rechtsgeldigheid van het door de geschorste havendirecteur Willem Scholten ondertekende contract wordt in twijfel getrokken door de commissarissen van het Havenbedrijf. Het is na de schorsing van Scholten twijfelachtig of het Havenbedrijf RDM Technology nog zal kopen.