Ramsj

Sean Duffy: The illustrated history of Ireland. Gebonden, Contemporary Books 2000, van €29,95 voor €12,50. De Boekenmarkt Den Haag (070-3658226)

Vlot geschreven geschiedenis van Ierland, vanaf de Keltische periode en de turbulente Middeleeuwen – toen machtige koningen als Diarmait mac Mail na mBó en Máel Sechnaill mac Domnaill de scepter zwaaiden – tot aan de laatste wapenstilstand van de IRA in de jaren negentig van de vorige eeuw. Rode draad van meer dan duizend jaar Ierse geschiedenis is de strijd met Engeland om onafhankelijkheid, uiteindelijk bekroond met de stichting van de Ierse Vrijstaat in 1921. Voorbeeldig geïllustreerd.

Ph.Breuker en A.Janse (red.): Negen eeuwen Friesland-Holland. Paperback, Walburg Pers 1997, van €34,95 voor €15,–. Steven Sterk Utrecht

`Geschiedenis van een haat-liefdeverhouding,' luidt de ondertitel van deze bundel over de gecompliceerde relatie tussen Friesland en Holland in de laatste duizend jaar. De ruim twintig artikelen belichten een groot aantal onderwerpen, zoals de Hollands-Friese oorlog in 1344/45, de Hollandse taalinvloed in Friesland en de oprichting van Omrop Fryslân. Ook bij Steven Sterk: Fries stamboek. 500 jaar proza uit Friesland, samengesteld door Alpita de Jong. Fraai uitgegeven boek met werk (in het Nederlands vertaald) van zo'n veertig Friese auteurs, onder wie Fedde Schurer en Theun de Vries. Van €36,25 voor €15,–

David Freedman & Michael McClymond (ed.): The rivers of paradise. Moses, Buddha, Confucius, Jesus, and Muhammad as religious founders. Gebonden, Eerdmans 2001, van €48,13 voor €13,95. Nayler & Co Den Haag (070–3605454)

`,,Paradise lost,'' yes, but now ,,Paradise rediscovered'' through this volume. I am grateful to my long-time friend David Freedman for his creative and inspiring approach to the history of religions,' schrijft Hans Küng in het voorwoord van deze kloeke wetenschappelijke studie, een bundel met biografische essays over de `founding fathers' van de wereldgodsdiensten: Mozes, Boeddha, Confucius, Jezus en Mohammed. Aan het eind worden de vijf mannen en hun loopbaan met elkaar vergeleken, waarbij ook de befaamde theorie van Max Weber over religieus leiderschap aan de orde komt.

Betsy Sussler (ed.): Speak fiction and poetry! Paperback, Arts International 1998, van €29,69 voor €5,95. The American Book Center Amsterdam (020–6255537)

Precies vierentwintig uitgebreide interviews met (voornamelijk) Amerikaanse schrijvers, voor het eerst gepubliceerd in het toonaangevende Amerikaanse kunstblad BOMB. Aan het woord komen onder anderen Jeanette Winterson, James Merrill, Sheila Bosworth en Paul Auster. Compleet met foto's en biografische notities. Ook bij The American Book Center: A farewell to arms, de klassieker van Ernest Hemingway (van €17,– voor €6,50). Meer literatuur bij De Slegte: Lila. Een onderzoek naar zeden van Robert Pirsig (van €9,95 voor €2,99), en Nog drie keer slapen en ik word wakker van Herman Brusselmans, de eigenzinnige Vlaamse auteur van wie ook een bundel met de eerste drie romans bij De Slegte is te vinden: Trilogie voor beginners. Respectievelijk van €14,50 voor €4,50 en van €9,95 voor €2,99.

Miroslav Verner: The pyramids. Gebonden, Grove Press 1998, van €35,- voor €9,50. Scheltema Amsterdam. De Boekenmarkt, Den Haag

De Tsjechische egyptoloog Miroslav Verner is vanaf de jaren zeventig betrokken geweest bij diverse archeologische opgravingen in Egypte. In The pyramids geeft hij een overzicht van het recente onderzoek naar de tientallen piramiden die Egypte telt, met een hoofdrol voor de drie reuzen bij Gizeh (de piramiden van Cheops, Chefren en Mykerinos). Het minutieus gedocumenteerde boek eindigt met het hoofdstuk `The secret of the pyramids', waarin Verner de vloer aanveegt met de vele mystieke en esoterische theorieën die over de piramiden en hun bouwers de ronde doen.

Martina Sitt (herausg.): Jacob van Ruisdael. Die Revolution der Landschaft. Gebonden, Hamburger Kunsthalle 2002, van €39,80 voor €19,95. Premsela Amsterdam (020–6624266)

Mooi uitgegeven catalogus, behorende bij een expositie (2002) van Ruisdaels werk in de Hamburger Kunsthalle en het Frans Hals Museum in Haarlem. Gedegen artikelen, onder meer over de Haarlemse kunstenaarskring waarvan Ruisdael (1628-1682) deel uitmaakte, gevolgd door een overzicht van de 47 schilderijen die tentoongesteld werden: verstilde, in bijna onaards licht gevangen landschappen zoals de `Blekerijen bij Haarlem' uit 1675, met hoog oprijzend de Grote Kerk waar Ruisdael op 14 maart 1682 begraven zou worden.

Stephen Jay Gould: I have landed. The end of a beginning in natural history. Gebonden, Harmony 2002, van €34,– voor €9,–. Het Martyrium Amsterdam. Scheltema Amsterdam

De tiende en tegelijk laatste bundel met artikelen uit Natural History (door Gould maandelijks voor het blad geschreven in de periode 1974-2001). Dertig erudiete, prikkelende en leuke columns/essays, met als altijd een grote variatie aan onderwerpen: vanaf Darwins evolutietheorie, dinosauriërs en Amerikaans honkbal tot aan biografietjes van Freud, Nabokov en Isabelle Duncan.

    • Henk Lagerwaard