Pompoentaart

Thanksgiving, zowel in Canada (eerste maandag in oktober) als in de Verenigde Staten (derde donderdag in november) een nationale vrije dag, wordt traditioneel met de hele familie gevierd. Vliegtuigen zijn lang tevoren volgeboekt met gezinsleden die de geroosterde kalkoen met cranberrysaus en deze pumpkin pie van hun moeder toch het lekkerst vinden.

Zeef de bloem met wat zout boven een grote kom. Schep er lichtjes de suiker door. Snijd de boter in stukjes en doe ze in de kom met het bloemmengsel. Snijd ze er met een deegsnijder of met twee messen door tot het mengsel op fijn kruim lijkt. Schep er drie eetlepels koud water door en vorm tot een bal deeg. Voeg zo nodig nog een of twee lepels water toe als het deeg nog te droog is. Vorm het geheel tot een gladde, ronde bal. Wikkel het deeg in folie en leg het minstens 30 minuten in de koelkast.

Verwijder de pitten van de pompoen, maar laat de schil eraan. Snijd de pompoen in stukken en doe ze (in porties) in een grote magnetronschaal. Zet de schaal 8 tot 10 minuten in de magnetron op 100 procent, of tot de pompoen volledig gaar is. Schraap het vruchtvlees van de schil en doe het in een keukenmachine. Draai het tot een puree. Doe de puree in een zeef en laat boven een kom uitlekken. U kunt de pompoen ook schillen, in blokjes snijden en in een pan met een bodempje water in circa 15 minuten gaar koken.

Doe 500 gram uitgelekte pompoenpuree, de gecondenseerde melk, het ei, zout en de specerijen in een keukenmachine of kom en draai of klop tot alles goed gemengd is.

Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkvlak en bekleed er een vorm van 23 centimeter doorsnee mee. Schep er de pompoenvulling in en bak 40 tot 50 minuten in een op 190°C voorverwarmde oven, of tot de punt van een ingestoken mes er schoon uitkomt. Laat de taart volledig afkoelen voor u hem in punten snijdt.

Serveer desgewenst met slagroom of crème fraîche.

Morgen: kalfslever en nectarines.

    • Kim Maclean