Piramidespelers zoeken veroordeelden via krant

De Vereniging tegen Piramidespelen wil via een advertentiecampagne organisatoren van piramidespelen opsporen. Het gaat in eerste instantie om elf personen die door de rechter veroordeeld zijn tot het betalen van een schadevergoeding maar die onvindbaar zijn. In krantenadvertenties wordt hun naam en laatstbekende adres vermeld.

De gezochte managers van de piramidespelen Team en Titan zijn veroordeeld tot het betalen van schadevergoedingen van gemiddeld 30.000 tot 45.000 euro aan gedupeerden. Bij een piramidespel moet een deelnemer eerst zelf een bedrag storten, waarna hij dat geld kan terugverdienen door nieuwe deelnemers te werven. Volgens de rechter hebben organisatoren zich schuldig gemaakt aan manipulatie. Een groot aantal managers heeft, al dan niet via tussenkomst van een deurwaarder, betaald. ,,Maar er is een klein groepje mensen dat zich verstopt houdt. We hopen dat we op deze manier achter hun verblijfplaats komen'', zegt advocaat J. de Jong van Lier van de Vereniging tegen Piramidespelen, die de belangen van 3.400 gedupeerden behartigt.

Justitie wijst de advertentiecampagne af. ,,Dit werkt het spelen voor eigen rechter in de hand'', aldus persofficier P. van der Valk. Justitie onderneemt pas actie als gedupeerden aangifte doen wegens smaad.