Oud en jong raken de weg kwijt bij Van de Vendel

Edward van de Vendel heeft samen met illustratrice Ingrid Godon een prentenboek gemaakt over de vriendschap tussen een kleine jongen en een dementerende vrouw. Anna Maria Sofia en Kleine Cor is een ontroerend, gelaagd boek geworden – voor volwassenen.

Dat kinderen in dit boek de weg kwijtraken, ligt niet aan de tekeningen van Godon. Zij tekent in grove lijnen een duidelijk verhaal, gevoelig maar duidelijk. Zoals Anna Maria Sofia haar handtasje tegen zich aandrukt, hoe ze haar kin op de borst klemt en hoe haar oog een klein stipje is in een groot a-symetrisch gezicht, daaraan kun je zien dat deze vrouw de blik alleen nog maar naar binnen heeft; Kleine Cor intussen trapt flink door op zijn skelter om zich tijdens hun dagelijkse uitje over haar te ontfermen.

Het is Van de Vendel die te ver gaat:

`Er stond een buurvrouw op het pad. De buurvrouw met de wandelwagen. Buurvrouws buik was dik. ,,Dag'', zei Kleine Cor. Anna Maria Sofia keek naar de buik van de buurvrouw en zei: ,,Koekjestrommel.'' ,,Nee'', zei Kleine Cor, ,,ze krijgt een baby. Maar toen jij klein was zag de hele wereld er anders uit. De huizen en de auto's en de snoepjes en de wandelwagens ook. Dat is lang geleden. Nu gaan we weer verder.'''

Huh? Zagen zwangere vrouwen er vroeger anders uit? En wat heeft dat te maken met een koekjestrommel? Dat de lezer weinig snapt van de gedachtenwereld van de dementerende vrouw is mooi, dat benadrukt de afstand met iemand die zijn hoofd verliest, maar een zesjarige lezer die zich identificeert met Kleine Cor wil wel de jongen kunnen begrijpen. Maar daarvoor heeft Van de Vendel de jongen te veel toegelaten tot de wereld van de dementerende vrouw en daarmee de kleine lezer buitengesloten – zeker als je het boek de eerste keer leest.

Maar Van de Vendel en Godon zetten de vanzelfsprekende vriendschap tussen de dementerende vrouw en de kleine jongen wel met veel poëzie neer. Mooi wordt duidelijk hoe de jongen niet bang is voor de verwardheid van de vrouw en elke dag met haar meegaat naar het graf van haar dochtertje. Daarmee is Anna Maria Sofia en Kleine Cor wel echt een boek om te hebben, dan maar niet voor de kinderen.

Edward van de Vendel & Ingrid Godon: Anna Maria Sofia en de kleine Cor, 40 blz. 6+ €13,50

    • Monique Snoeijen