Optimisme over Franse gijzelaars

In Irak en Frankrijk heerst vandaag voorzichtig optimisme over het lot van twee Franse journalisten die twee weken geleden geleden in Irak werden ontvoerd.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Michel Barnier wachtte vanochtend samen met een delegatie van Franse moslims in de Franse ambassade in de Jordaanse hoofdstad Amman op hun vrijlating, zo meldde een van de islamitische delegatieleden. In Bagdad werd ook gespeculeerd dat hun vrijlating nog een kwestie van uren was. Barnier zei gisteren in Jordanië over aanwijzingen te beschikken dat de gijzelaars Christian Chesnot en Georges Malbrunot in goede gezondheid zijn.

De hoofdredacteur van Le Figaro, waarvoor een van de gijzelaars werkt, zei gisteren voor radio France-Info dat de ontvoerders de twee aan een Iraakse sunnitische oppositiegroep hadden overgedragen. Deze groep is ,,voorstander van onderhandelingen'', voegde een adjunct-hoofdredacteur van Le Figaro, Charles Lambroschini, eraan toe. De oorspronkelijke ontvoerders, die zich het Islamitisch Leger in Irak noemen, hadden intrekking van van de Franse wet geëist die het dragen van hoofddoeken op school verbiedt. Parijs heeft dat van de hand gewezen.

Minister van Binnenlandse Zaken Dominique de Villepin zei vanochtend ter gelegenheid van de islamitische gebedsdag dat hij ,,wil geloven te kunnen hopen op een gelukkige ontknoping''. Overigens heeft premier Jean-Pierre Raffarin in een briefje aan al zijn ministers aangedrongen op terughoudendheid in hun openbare commentaren. Tot twee keer toe zou de vrijlating van de twee Franse journalisten op het allerlaatste moment niet zijn doorgegaan.

Ontvoeringen zijn een groot probleem in Irak. De afgelopen week hebben ontvoerders een Italiaanse journalist, 12 Nepalese arbeiders en drie Turkse vrachtwagenchauffeurs vermoord.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell zei gisteren in een televisievraaggesprek dat de regering-Bush de kracht van de opstand in Irak verkeerd had ingeschat. Hij voegde eraan toe dat de VS niet zullen gaan twijfelen aan zijn beleid in Irak. ,,Wat we moeten doen is deze opstand neerslaan'', zei Powell. Het Pentagon maakte eerder deze week bekend dat in totaal 975 Amerikaanse militairen in Irak zijn omgekomen sinds de Amerikaanse invasie in maart vorig jaar.