Niet-EU-prostituee geen kennismigrant

Minister De Geus (Sociale Zaken) overweegt om in de nieuwe wet op kennismigratie een uitzondering te maken voor prostituees. De uitzondering bestaat al voor voetballers en geestelijken. Vrijwel de hele Kamer veroordeelde gisteren tijdens een overleg met De Geus het onbedoelde gevolg van deze wet. Prostituees van buiten de EU zouden, als ze maar genoeg verdienen, zonder problemen als `kennismigranten' aan de slag kunnen.

,,Prostitutie heeft geen enkel raakvlak met kennismigratie'', zo verwoordde het Kamerlid De Wit (SP) de door zijn collega's gedeeld opvatting. Omdat de nieuwe wet alleen een inkomenseis oplegt aan mensen van buiten de EU die in Nederland willen werken, kan iedereen die minimaal 45.000 euro verdient in Nederland aan de slag. Voor mensen onder de dertig jaar kan dit vanaf een inkomen van 32.600 euro. De Kamer vindt het absurd dat prostituees hierdoor dezelfde behandeling krijgen als werknemers die een hoge opleiding of veel expertise meebrengen.

Volgens de oppositie verslechtert deze wet de toch al zwakke positie van de prostituees. Ze werken vaak onder schijnbare vrijwilligheid en komen door de hoge inkomenseis nog meer onder druk. De Geus denkt dat het met die inkomenseis niet zo'n vaart zal lopen. ,,Er zullen niet zo veel prostituees zijn die zo veel verdienen.''

Het overleg tussen de overheid en de prostitutiebranche om tot modelcontracten te komen is vastgelopen. De Kamer verwijt De Geus dat hij wel veel vraagt van de branche, maar tegelijkertijd niets doet om een belangenstichting als De Rode Draad te behouden. Deze stichting krijgt per 1 januari geen subsidie meer.