Mooie mannen

De herenverzorging dringt zich onontwijkbaar op. Voor al het cosmetische mannenleed bestaat sinds kort een remedie, in een tube, potje, spuitbus of flacon.

Er zijn mensen die vinden dat het leven gemakkelijker wordt.

Ze zouden eens op mijn wastafel moeten komen kijken. De lichaamsverzorging van de eigentijdse man vergt een verwarrende hoeveelheid tubes, potjes, spuitbussen en flacons.

Vanaf links begint de parade met de tube Face Wash. Tweemaal daags moet de gezichtshuid intensief worden gereinigd, 's ochtends van vet en andere kwalijke stoffen die gedurende de nacht zijn afgescheiden, 's avonds van alles wat zich gedurende de dag aan luchtverontreiniging in de poriën heeft vastgezet.

Tweemaal per week komt de tube Scrub – in de wereld van de schoonheid is Engels de voertaal – aan bod, vloeibaar schuurpapier dat de dode huidcellen verwijdert en daardoor behoedt voor puistjes en mee-eters. Daarna komt in het kader van het scheerproces eerst de bus scheerschuim met kamille en voedende vitamine F. Het scheertuig, het volgende op rij, is voorzien van een huidverzorgende strip met aloë en voedende vitamine E.

Ondanks al deze goede zorgen heeft de huid van het scheren toch een flinke optater gehad. Dat moet worden hersteld met een milde After Shave Balsam die ook het branderigere gevoel wegneemt. Uit het volgende potje komt de voedende dagcrème met Q10, een `huideigen co-enzym'. De huid moet wel erg dik worden door al dat voeden. Voor de weekendverwennerij van de gezichtshuid is de pompflacon Man Regular Masker. Het gezichtsmasker, een alabastine-achtige pasta, hydrateert en herstelt met vitamine E en kamille.

Lang speelde de wereld van de mannencosmetica zich buiten mijn gezichtsveld af, maar het laatste jaar hebben de fabrikanten het offensief ingezet. Schoonheid is nu ook bereikbaar voor de man met de kleine beurs. In de supermarkt en bij de voordeel-drogist wordt het ene na het andere product gelanceerd. Naast de `haarverzorging' en de `huidverzorging' staan onder het bordje `herenverzorging' de wondermiddelen die de man niet alleen reinheid, maar ook gezondheid, schoonheid en jeugdigheid beloven. `Herenverzorging', het zou ook een eufemisme voor prostitutie kunnen zijn.

De herenverzorging dringt zich onontwijkbaar op. Zo ligt in de winkel naast de vertrouwde geslachtsloze Sanex-deodorant opeens een in stoer donkerblauw uitgevoerde mannenvariant. Ben je nu een watje als je die koopt, of juist als je het bij de unisex deodorant houdt? De keuze is ook niet van financieel belang ontbloot, de mannenroller kost een kwart meer, hoewel er volgens de kleine lettertjes twee bestanddelen minder in zitten.

Het aankoopproces levert meer problemen op. Het blijft niet bij de keuze voor sectorale masculiene verzorging. Je moet nadenken over zaken waar je nog nooit over hebt nagedacht. Heb ik een droge, normale of vette huid? Ben ik al toe aan de producten voor de rijpere huid? Het roept allerlei vragen op, ook van principiële aard. Zweten mannen anders dan vrouwen? Is de mannenhuid anders dan de vrouwenhuid? En zo ja, waarom hebben we dan tot in de eenentwintigste eeuw moeten wachten op mannencosmetica?

Daar geven de fabrikanten graag antwoord op. Er bestaat veel klein cosmetisch mannenleed, blijkt uit de veelgestelde vragen. Lichaamsgeur, wallen en rimpels, puistjes, huidschilfers, ingegroeide baardharen, pokdaligheid en jeuk staan het dagelijkse geluk van de man in de weg. Welbeschouwd zijn er maar twee kwalen: jong zijn en ouder worden. Gelukkig is er voor alles een remedie, in een tube, potje, spuitbus of flacon.

De stress, de luchtverontreiniging en het snelle leven nopen volgens de cosmeticahandel de eigentijdse man tot intensievere verzorging van het lichaam. Hier belanden we in een neerwaartse spiraal. Alleen al aan de gezichtsverzorging ben je de tijdwinst van het snel leven weer kwijt.

De rij verzorgingsproducten op mijn wastafel eindigt met de vertrouwde aftershave. Dan hebben we alleen nog maar de gezichtsverzorging gehad. Het flossen, het ontplakken, de tandvleesmassage, het polijsten en het ragen moeten nog beginnen.

    • Joep Habets