Kwartaalwinst Dexia stijgt met 10 procent

Dexia heeft over het tweede kwartaal een nettowinst geboekt van 490 miljoen euro, een stijging van 9,8 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat heeft de Frans-Belgische bank gisteren bekendgemaakt. Dexia handhaaft de winstverwachting voor heel 2004. Die houdt in dat de winst per aandeel met 10 procent of meer zal stijgen.

De nettowinst over het eerste halfjaar kwam uit op 981 miljoen euro. Dat is 29 procent meer dan een jaar geleden.

Dexia is in Nederland verwikkeld in een juridische strijd met tienduizenden klanten die effectenleaseproducten kochten. Daarvoor leenden zij geld. Door het instorten van de aandelenbeurzen zitten velen met grote schulden.

Dexia haalde de omstreden effectenleaseproducten in huis door de overname vier jaar geleden van Bank Labouchere, met Legio Lease als onderdeel, van Aegon.

De Frans-Belgische bank voert sinds december 2002 een juridisch gevecht met Aegon, met als inzet het terugdraaien van de deal. Dexia stelt dat Aegon onvoldoende informatie heeft verschaft bij de transactie in 2002. Aegon heeft dit steeds betwist.

In de lopende procedure heeft Aegon Dexia gevraagd met het boekenonderzoek te komen dat de bank destijds heeft verricht voor de aankoop van Labouchere. Dexia weigert dit. Op 14 september buigt de rechtbank in Amsterdam zich over de kwestie, aldus een woordvoerder van Aegon.