Jill Scott

Een dichteres uit een zwart getto, die in de soultraditie zingt. Met dat veelbelovende uitgangspunt debuteerde Jill Scott vier jaar geleden. Daarna was de live-plaat Experience: Jill Scott 826+ een pas op de plaats. Dat zou je ook kunnen zeggen van haar nieuwe album Beautifully Human, maar de kracht ervan zit in de verfijning. Scott is beter en meer uitgesproken gaan zingen en behoort nu echt tot de top van het soul-legioen. Haar stem vloeit virtuoos en veelzeggend over de soms nogal hoekige instrumentaties – die voor een deel van Roots-toetsenist James Poyser komen. In nummers als het sluipende `I'm Not Afraid' maakt ze zich er te gemakkelijk vanaf, en afwisseling in de doorgaans trage, stroperige tempi had ook wel gemogen. Maar de gratie in haar stem, en het dwingende, bijna nederig gezongen hoogtepunt `Still Here', dwingen respect af voor een aangenaam voortkabbelende plaat.

Jill Scott: Beautifully Human (Hidden Beach, distr. Sony)

    • Jacob Haagsma