Intel rekent op minder omzet

De Amerikaanse chipmaker Intel is gisteren na het sluiten van de aandelenhandel op de beurs in New York met een omzetwaarschuwing gekomen. 's Werelds grootste producent van halfgeleiders heeft zijn verkoopramingen en winstmarges voor het derde kwartaal verlaagd. In reactie daarop daalde de koers van de Nederlandse chipmachinebouwer ASML vanochtend op de Amsterdamse beurs met bijna 5 procent tot 10,40 euro. Intel is een belangrijke klant van het Veldhovense ASML.

In plaats van de in juli geraamde 8,6 miljard tot 9,2 miljard dollar omzet gaat Intel er nu vanuit dat het dit kwartaal een omzet zal maken van tussen de 8,3 miljard en 8,6 miljard dollar. Op een omzetwaarschuwing was al gerekend nadat Intel begin deze week had aangekondigd donderdag met een tussentijdse rapportage te komen.

Volgens het technologieconcern valt de vraag naar halfgeleiders lager uit. Intels tussenrapportage lijkt het beeld te bevestigen dat de vraag naar computers en mobiele telefoons stagneert. Reden is de economische groeivertraging die wereldwijd plaatsvindt, ondermeer veroorzaakt door de hoge olieprijs.

Intel verlaagt de raming van zijn brutowinstmarge voor het tot 25 september lopende kwartaal van 60 naar 58 procent. In dezelfde driemaandsperiode vorig jaar behaalde Intel een nettowinst van 1,7 miljard dollar op een omzet van 7,8 miljard dollar.

Na de publicatie van de tussenrapportage zakte in de officieuze aandelenhandel nabeurs de koers van Intel met 8 procent naar 19,25 dollar per aandeel. In de reguliere handel boekte het fonds nog een winst van 0,9 procent. Het sloot donderdag op 21,63 dollar.

Intel is het slechtst presterende fonds in de toonaangevende Amerikaanse Dow-Jonesindex en verloor dit jaar 33 procent aan beurswaarde.

Intel, dat als windvaan van de technologiesector wordt gezien, bezorgde andere technologiefondsen wereldwijd eveneens koersdalingen.