Hirsi Ali duikt onder na publicatie adres (Gerectificeerd)

Het Tweede-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali (VVD) is gistermiddag ondergedoken, nadat een islamitische internetsite haar geheime privé-adres in Den Haag publiceerde. Ze is ondergebracht in een zogeheten safe house, waar ze permanent wordt bewaakt door de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB).

Op de internetsite groups.msn.com/MuwahhidinDeWareMoslims verscheen op 30 augustus het bericht: `Muwahhidin Brigade op weg naar H.A. en T.V.G'. Het bericht was op het internet gezet door een zekere `Abu Nawwaar El Hosaymi'. De afkortingen lijken te staan voor Hirsi Ali en Theo van Gogh, over wie het bericht gaat. Hirsi Ali wordt een `Ongelovige duivelse mortadda' (`afvallige') genoemd, Van Gogh een `Ongelovige duivelse spotter'.

Uit de tekst bij het adres blijkt dat de verantwoordelijke personen de VVD-politica hebben geschaduwd. De bedreigingen volgen op de uitzending, afgelopen zondag, van de film `Submission', die Hirsi Ali samen met Van Gogh maakte. Daarin tonen actrices halfnaakte lichamen, bedoeld als die van moslimvrouwen, die zijn beschreven met koranteksten.

Volgens de gegevens van de site is Abu Nawwaar al Hosaymi `assist-beheerder' van de site. De site is sinds juli in de lucht. De Muwahhidin (letterlijk: `degenen die Gods eenheid erkennen') waren in het verleden puriteinse islamitische strijders. De term is vergelijkbaar met `mujahedeen', jihadstrijders. Toen de DKDB gistermiddag op de hoogte werd gebracht van de bedreiging, is onmiddellijk besloten Hirsi Ali naar een ander adres over te brengen. ,,Het is nu wel spannend', zei ze gisteren na het besluit.

Hirsi Ali wordt sinds november 2002 buiten haar huis permanent beveiligd door de DKDB, een onderdeel van de AIVD, nadat zij was bedreigd wegens haar kritiek op de islam. De afgelopen twee jaar is zij herhaaldelijk bedreigd, per telefoon, e-mail en post, steeds nadat zij een controversiële uitspraak in de media had gedaan. De afzenders waren meestal islamitische groepen uit Nederland en Duitsland. Juli vorig jaar dreigde een groep haar voor het einde van het jaar te liquideren. In een portret dat zaterdag in deze krant verscheen zei Hirsi Ali bang te zijn.

Rectificatie / Gerectificeerd

DKDB

In het artikel Hirsi Ali duikt onder na publicatie adres (3 september, pagina 1) staat dat de Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB) onderdeel is van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD). De DKDB maakt deel uit het Korps Landelijke Politiediensten.

    • Steven Derix
    • Jutta Chorus