Help, de beer is los!

Juan is een hele slimme beer. Hij wist vorige week namelijk uit zijn hok in de dierentuin van Berlijn te kruipen.

,,De beer is los! dacht ik afgelopen zondag'', zegt Heiner Klös, plaatsvervangend directeur van Zoo-Berlin in Duitsland. ,,Juan, onze brillenbeer van bijna zes jaar oud, was uit zijn buitenverblijf ontsnapt.'' Juan zat in de kooi met zijn papa en mama en een kraagbeer die tijdelijk bij hen inwoont. Daar zat hij lekker te spelen met takken en boomstronken. Ineens had hij per ongeluk een boomstronk neergelegd over de gracht en tegen de twee meter hoge omheiningmuur.

,,Beren zijn altijd heel nieuwsgierig'', vertelt Heiner. ,,Juan ging rechtop op de boomstronk staan om te kijken wat er achter de omheiningmuur te zien was.'' Dat zag er reuze interessant uit. Met zijn lengte van 1.70 meter lukte het hem over de muur te klauteren. Heiner had vrijwel meteen in de gaten dat Juan ontsnapt was. ,,Ik zag hem lopen op het bezoekerspad. Het was zondag, dus er waren heel veel mensen in de dierentuin. Om Juan af te leiden heb ik hem een fiets gegeven.''

Juan probeerde de fiets uit. Hij ging erop zitten maar kon er niet echt mee fietsen. Dat had hij nooit geleerd. Daarna zette hij zijn tanden erin om te kijken of de fiets eetbaar was. Ook dat werd niks. Toen gooide hij de fiets weg. Juan at wat van de struiken langs het pad en liep verder richting de speeltuin. ,,Daar klom hij op de draaimolen,''zegt Heiner. ,,Juan speelde wat, stapte er weer af en graaide met zijn poot in een prullenbak om te kijken of daar misschien IETS LEKKERS te vinden was.'' Ondertussen hield Heiner de bezoekers op honderd meter afstand en zorgde voor hulp. ,,Met een haak en een bezem hebben we hem in een hoek van de speeltuin gedreven. De dierenarts heeft hem van afstand een verdovingsmiddel gegeven met een speciaal pistool. Na tien minuten werd hij slaperig en konden we hem pakken.''

    • Jitka Xantinidou