Groot deel bibliotheek Goethe brandt af

Een grote brand heeft gisteren een deel van de wereldberoemde Anna-Amilia-bibliotheek in Weimar zwaar beschadigd. De bibliotheek, die ooit door Goethe werd geleid, omvat meer dan een miljoen werken, hoofdzakelijk Duitse geschriften uit de periode tussen 1750 en 1850.

De brand heeft de dakstoel van het hoofdgebouw, het zogenoemde `Grüne Schloss', volledig verwoest. Een deel van het dak is in de beroemde Rococo-zaal gestort, een ovale zaal die zich uitstrekt over drie verdiepingen en het eigenlijke hart van de bibliotheek vormt. Volgens een eerste schatting zijn 5.000 boeken verbrand en zijn 30.000 exemplaren zeer zwaar beschadigd. De bijbelcollectie zou volledig zijn verwoest. Alleen een Luther-bijbel uit 1534 kon gisteravond gered worden.

De ovale zaal kan de collectie al lang niet meer herbergen. Vandaar dat een deel van de boeken elders is ondergebracht. Ook is de brandveiligheid van het gebouw niet optimaal. Om die euvels te verhelpen wordt een ondergronds magazijn aangelegd en het oude slot gerenoveerd. De vernieuwde bibliotheek zou volgend jaar februari klaar moeten zijn. De oorzaak van de brand was vanochtend nog niet bekend. De schade aan het hoofdgebouw en omliggende historische gebouwen wordt op enkele tientallen miljoenen euro geschat.

Hertogin Anna-Amilia (1739-1807) was gehuwd met de hertog van Saksen-Weimar-Eisenach, die op jonge leeftijd overleed en het bestuur van het kleine hertogdom tijdelijk in handen van zijn vrouw legde. Anna-Amilia haalde de kunstenaars (Wieland, Goethe, Herder) naar Weimar waaraan de stad tot op heden haar faam dankt. Het Grüne Schloss doet al sinds 1766 dienst als bibliotheek. De bibliotheek is onder andere beroemd omdat ze de grootste Faust-collectie herbergt, evenals een van de belangrijkste verzamelingen originele uitgaven van het werk van Shakespeare.