`Goedkopere auto-onderdelen'

Reserveonderdelen voor auto's zoals lampen, bumpers en deuren worden wellicht flink goedkoper, als eurocommissaris Bolkestein (Interne Markt) zijn zin krijgt. Hij wil dat alle fabrikanten toestemming krijgen om deze onderdelen te leveren en niet alleen de merkfabrikant van de auto's. Het gaat daarbij alleen om `zichtbare onderdelen'.

Het plan is omstreden omdat Europese autofabrikanten hebben voorspeld dat ze er 2,5 miljard euro bij inschieten. Ook zouden volgens de branchevereniging ACEA 50.000 banen op de tocht staan. Op de markt voor dit soort reserveonderdelen zou jaarlijks bedragen.

Bolkestein wil zijn plan nog voor hij eind oktober afzwaait verheffen tot een definitief voorstel van de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie. Binnen de Commissie is er echter nog weerstand, al zou die volgens de Financial Times van vandaag minder zijn dan verwacht. Overigens moeten het europarlement en de ministers van de lidstaten zich er ook nog over buigen. De weerstand zou vooral zitten bij de Duitse en Franse eurocommissarissen, de twee landen waar grote autofabrikanten als Volkswagen, Mercedes, Renault en Peugeot zijn gevestigd. Bolkesteins opvolger is de Duitser Verheugen, die volgens de Financial Times gisteren geen commentaar wilde geven op de plannen van de Nederlander. Verheugen had eerder laten weten dat hij vind dat de behandeling van dit voorstel moet wachten tot de nieuwe commissie aantreedt op 1 november.

De autofabrikanten hebben ook bezwaar tegen het plan omdat het nadelig kan uitwerken voor de veiligheid van auto's.