Goede ontvangst voor film Ozon

In Venetië ging gisteren `5 x 2' in première, een film waarin het verhaal achterstevoren wordt verteld.

Het is alsof de film het antwoord is op een andere film, die twee jaar geleden op het filmfestival in Cannes furore maakte. En het mooiste is dat het zo'n bescheiden antwoord lijkt. 5 x 2 van François Ozon ging gisteren in première op het filmfestival van Venetië, als eerste van drie Franse films die meedingen naar een Gouden Leeuw. Net als in Irréversible van Gaspard Noé wordt in 5 x 2 een verhaal achterstevoren verteld. Maar anders dan in Irréversible komt er geen geweld in voor. In de controversiële film van Gaspard Noé is onder meer uitgebreid een verkrachting te zien en wordt een man met een brandblusser tot pulp geslagen. In 5 x 2 ontmoeten een man en een vrouw elkaar op een zonnig eiland, trouwen ze op een mooi feest en beleven ze een nette scheiding.

Ozon (36), die eerder onder meer Swimming Pool en Sous le sable regisseerde, ontkent dat zijn film geïnspireerd werd door die van Noé, maar noemt een tv-film van Jane Campion, die al eerder een verhaal achterstevoren vertelde. Er zijn nog meer voorbeelden, het foefje lijkt de laatste jaren in filmland erg geliefd. Memento en ook Eternal Sunshine of the Spotless Mind, de nieuwe film van Charlie Kaufman, vertellen een verhaal van einde naar begin.

Het bijzondere van de film van Ozon is dat hij zo gewoon is. Geen geweld, geen verkrachting, geen geheugenverlies. In vijf hoofdstukjes wordt het einde en het begin van een relatie uit de doeken gedaan. In het eerste hoofdstuk zien we de scheiding van een echtpaar, in het laatste hun ontmoeting, en daartussen hun huwelijk en de bevalling van een zoon. ,,Bij het einde beginnen leek mij een goede manier om een waar, helder verhaal over een liefde te vertellen'', zei Ozon op een persconferentie. Ozon geeft wel toe dat hij in antwoord op de film van Noé niet voor heftige gebeurtenissen had gekozen. Maar Ozon zou Ozon niet zijn als hij elk hoofdstuk niet toch voor een verrassing zou zorgen. De vrouw vrijt op haar huwelijksnacht bijvoorbeeld met een vreemdeling in de tuin van het hotel, de man komt niet opdagen voor de bevalling. Het laatste beeld van de film, twee geliefden die de zee inlopen tijdens een zonsondergang, krijgt daardoor een wrange lading.

5 x 2 is van de films in competitie tot nu toe het best ontvangen. Open doekjes waren er voor Confituur van Lieven Debrauwer, de enige Nederlandstalige film in het programma, en uitgerekend bij deze film begaven zowel de Italiaanse als Engelse ondertiteling het regelmatig. Dat nam niet weg dat er al tijdens de voorstelling, waarmee de sectie Giornate degli autori opende, applaus was, waarmee het publiek instemde met de wraak van een oudere Vlaamse huisvrouw die in de steek is gelaten door haar man en geterroriseerd wordt door diens zieke zuster. Ze neemt onder meer wraak door jam te maken en te verkopen in de schoenmakerij van haar man. Confituur is een film met een heel eigen sensibiliteit, waarin compassie en wreedheid elkaar de voorrang betwisten in een visuele ode aan de benauwdheid van de jaren vijftig. Debrauwer gaf na de wereldpremière een eenvoudig recept voor jam: ,,Een kilo aardbeien, een kilo suiker en een beetje liefde.''

    • Bianca Stigter