`Geen kernwapens'

Zuid-Korea beschikt niet over een kernwapenprogramma of over de mogelijkheid daartoe. En het experiment vier jaar geleden, met de verrijking van een kleine hoeveelheid uranium, zonder medeweten van de overheid, was het nevenproduct van een wetenschappelijke test. Dat heeft Oh Joon van het Zuid-Koreaanse ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag gezegd.

Oh reageerde daarmee op de onthulling door het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) in Wenen, dat Zuid-Korea een kleine hoeveelheid verrijkt uranium heeft geproduceerd. Het IAEA zou van de kwestie op de hoogte zijn gebracht nadat de Zuid-Koreaanse regering de kwestie had opgebiecht.

Hoewel het om een uiterst kleine hoeveelheid verrijkt uranium gaat (0,3 gram), zou de graad van verrijking hoog zijn geweest (80 procent), hetgeen alleen nodig is bij de productie van kernwapens.

Seoul heeft nu ontkend dat daar sprake van is geweest. ,,Zijn we in staat tot het maken van kernwapen?'', vroeg Oh, ,,Neen''. Volgens Oh verschilt het experiment van de kerngeleerden aanzienlijk van experimenten door landen die het Non-proliferatie verdrag wél hebben geschonden. De kwestie zou pas aan het licht zijn gekomen nadat de wetenschappers de regering zelf hadden benaderd.

,,Ik zou hen geen schurkachtige onderzoekers willen noemen'', zei Oh in een verwijzing naar persberichten waarin de kerngeleerden zo door de Zuid-Koreaanse regering zouden zijn genoemd. Verscheidene berichten hebben gesuggereerd dat nieuwe nucleaire ambities van Zuid-Korea de verhoudingen op het Koreaanse schiereiland veel schade kunnen berokkenen. Het is bekend dat Noord-Korea beschikt over voldoende plutonium om ten minste twee kernwapens te maken.