Geen goed beeld mogelijkheden

Jongeren hebben geen goed beeld van de inhoud van beroepsopleidingen of van de mogelijkheden daarmee op de arbeidsmarkt. Dat blijkt uit onderzoek dat de taskforce jeugdwerkloosheid deze zomer heeft laten uitvoeren. ,,Veel jongeren kiezen voor opleidingen waar ze geen werk mee kunnen krijgen'', zegt voorzitter Hans de Boer van de werkgroep. Vooral voor de technische beroepen heeft de werkgroep moeite om jongeren te vinden voor de gecreërde opleidingsplaatsen. ,,Jongeren reageren alsof ze naar een strafkamp moeten als je daarover begint. We bieden ze een loopbaan aan, maar ze willen een zitbaan.'' Ten onrechte, zegt De Boer. ,,Iemand van begin twintig verdient in een technisch beroep al snel 1.000 euro meer dan iemand in een administratief vak van hetzelfde niveau.''

Hij wijst nadrukkelijk op de mogelijkheid zwart bij te verdienen. ,,Dat is een economische realiteit, dat moeten jongeren weten.'' Uit recente cijfers blijkt dat de jeugdwerkloosheid iets terugloopt. Volgens de laatste cijfers zijn nu 53.000 jongeren ingeschreven als werkzoekend, tegen 65.000 in maart van dit jaar. Ook heeft het CWI meer jongeren dan vorig jaar rond deze tijd aan een baan geholpen: bijna 5.000 meer, in totaal al 15.000 dit jaar.