Gamma schrapt 380 banen bij Vlisco

Textielconcern Gamma Holding schrapt 380 banen bij Vlisco, het dochterbedrijf dat exotische batikstoffen produceert voor met name de Afrikaanse markt. In de fabriek in Helmond gaat het personeelsbestand omlaag van 600 naar 450, in Ivoorkust zijn al 230 werknemers (een kwart van het totaal) weg.

Dat heeft Gamma vanmorgen bekendgemaakt bij de presentatie van de halfjaarcijfers. De maatregelen zijn volgens Gamma nodig omdat de afzet van exotische stoffen is ingezakt en Gamma daardoor met overcapaciteit in de productie kampt. In belangrijke afzetmarkten als Ivoorkust en Nigeria is de koopkracht sterk verslechterd en Nigeria heeft ook importbeperkingen doorgevoerd, waardoor Gamma ernstige afzetproblemen ondervond. De omzet van het onderdeel exotische stoffen daalde in het eerste halfjaar met 29 procent tot 57 miljoen euro.

Gamma als geheel boekte een 6 procent lagere omzet van 437 miljoen euro. De nettowinst daalde met 27 procent tot 13,1 miljoen euro. Gamma maakte eerder al bekend dat de winst over het hele jaar door de problemen bij exotische stoffen fors lager uit zal komen. Het in Helmond gevestigde bedrijf, met 9.400 werknemers in 35 landen, handhaaft die verwachting. Die is inclusief een in het tweede halfjaar te nemen reorganisatielast voor het doorvoeren van de banenreducties.

Ook andere onderdelen van Gamma ondervonden het afgelopen halfjaar problemen. Het onderdeel technisch textiel had last van stagnerende markten, onder meer door een lagere vraag naar proces- en transportbanden en industriële filters. Beter ging het met de productie van zeildoeken en coatings voor onder meer billboards en kogelwerende materialen. Het onderdeel technisch textiel als geheel boekte 1 procent minder omzet (230 miljoen euro) en een 3 procent lager bedrijfsresultaat (14,1 miljoen euro).

De omzet van Gamma's tweede onderdeel, de productie van stoffen, daalde met 12 procent tot 207 miljoen euro, door de problemen bij de exotische stoffen. Het bedrijfsresultaat daalde met 46 procent tot 12,6 miljoen euro. Het ging wel goed met de productie van matrasstoffen, die profiteerde van betere marktomstandigheden. Nieuwe productiefaciliteiten van Gamma in China en Argentinië droegen bij aan het versterken van Gamma's positie op deze markt.

Het resultaat van de productie van autobekleding, die ook onder de stoffen valt, stabiliseerde zich, ondanks de voortdurende moeilijke marktomstandigheden. Gamma zoekt voor dit onderdeel nog altijd een partner.