Favorieten in tweede ronde uitgeschakeld

Voor de kampioenen van Roland Garros is de US Open voorbij. De Argentijn Gaston Gaudio verloor van de Zweed Thomas Johansson, de Russin Anastasia Myskina van haar landgenote Anna Tsjakvetadze.

Gaudio kon gisteren zijn koffer pakken na vier sets (6-3, 2-6, 6-4 en 6-4), Myskina verloor in twee sets van de 17-jarige Tsjakvetadze, 7-6 en 6-3. De Belgische favoriete Justine Henin had het ook moeilijk, maar ging wel verder naar de derde ronde. Ze had twee uur en een kwartier nodig om Tzipora Obziler uit Israël te verslaan. Henin serveerde in de tweede set op 5-4 voor de partij, maar trof op dat moment een tegenstandster die even boven zichzelf uitsteeg. De Israëlische maakte drie games op rij en sleepte er een verlenging uit. Daarin hervond de olympisch kampioene zich. Lindsay Davenport bereikte de derde ronde zonder veel moeite. De als vijfde geplaatste Amerikaanse versloeg de Spaanse Arantxa Parra Santonja met 6-4 en 6-2.

Bij de mannen joeg Florian Mayer routinier Andre Agassi even schrik aan door de tweede set te pakken. Maar daar bleef het ook bij. De Duitser kon de als zesde geplaatste Amerikaan in de vierde set geen partij meer bieden door een blessure in het linkerdijbeen. Hij gaf op. Agassi leidde op dat moment met 7-5, 2-6, 6-2 en 1-0.

Olympisch kampioen Nicolas Massú kwam niet door de tweede ronde. De Chileen verloor in een marathonpartij van ruim vijf uur van de Armeniër Sargis Sargsian: 7-6, 4-6, 6-3, 6-7 en 4-6. Scheldend verliet hij de baan. Massú was zeer ontevreden over zijn spel en over de beslissingen van de umpire, Carlos Ramos. Die gaf hem drie waarschuwingen. Massú: ,,De eerste twee, een waarschuwing en een strafpunt, waren oké, maar de derde leek nergens op.''

Massu verloor de eerste game van de vijfde set aan Sargsian op beslissing van de umpire, nadat hij woedend met zijn racket had gegooid aan het eind van de vierde set. Op 6-5 in de tiebreak kwam de Chileen op matchpoint. Zijn Armeense tegenstander vocht terug en won de vierde set.

Massu verloor ook de eerste game van de vijfde set. Hoewel hij onmiddellijk de opslagbeurt van Sargsian brak, verloor de tweevoudig olympisch kampioen (enkel- en dubbelspel) de vijfde set en de partij. De 310 minuten lange strijd was de op één na langste uit de geschiedenis van het US Open. ,,Ik kan niet geloven dat ik heb verloren'', zei Massu. ,,Ik heb vijf uur staan spelen en ik lig eruit.''

Massu was kritisch op zichzelf. De beslissingen van de umpire hadden de uitslag niet beïnvloed, stelde hij nadrukkelijk. ,,Ik heb met mijn racket gegooid, maar dat doen alle tennissers. Deze man mag in ieder geval nooit meer als umpire fungeren. Hij is niet meer geloofwaardig.''