Carel Alons directeur van Ro Theater

Carel Alons (1950) wordt per 1 februari directeur van het Rotterdamse Ro Theater. Hij neemt zowel de artistieke als de zakelijke leiding op zich, maar gaat niet zelf regisseren.

Dat heeft het bestuur gisteren bekendgemaakt. Alons' voorganger, regisseur Guy Cassiers blijft tot half 2006 het artistiek beleid bepalen en vertrekt daarna naar het Toneelhuis in Antwerpen. Het is niet duidelijk wat de huidige zakelijk leider, Geert ter Steeg, gaat doen.

Het Ro Theater had al eerder aangegeven op zoek te zijn naar een `intendant', een niet regisserende directeur die boven de regisseurs staat, zoals dat in onder meer Duitsland gebruikelijk is. Alons geeft leiding aan twee regisseurs, Alize Zandwijk en nieuwkomer Pieter Kramer, bekend van Ja Zuster, Nee Zuster en het tv-werk van Arjen Ederveen. Bij het Ro Theater, een van de grootste toneelgezelschappen van Nederland, werken tien acteurs in vaste dienst.

Carel Alons was van 1988 tot 1998 directeur van de Rotterdamse Schouwburg en richtte de jaarlijkse serie De Keuze van de Rotterdamse Schouwburg op. In die functie brak hij een lans voor een beter hernemingsbeleid; het op het repertoire houden van succesrijke toneelstukken. Alons is ook bestuursvoorzitter van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten en kroonlid van de Raad voor Cultuur (Commissie Theater). Deze raad sprak zich onlangs positief uit over het Ro Theater, maar wil wel snel meer artistieke duidelijkheid. Verder wil de raad dat de nieuwe directeur zijn eigen regisseurs kan benoemen. Alons legt deze bestuursfuncties neer.

Alons bekleedde een groot aantal functies in de kunstwereld. Hij leidde de schouwburgen in Leiden en Arnhem en werkte voor het LAK-theater, Theaterwerkplaats InDependance, het Shaffy Theater, het Springdance festival, het Dunya Festival, het Theater Instituut, het Prins Bernhard Cultuurfonds, het Cinekid filmfestival en toneelgroep Growing Up in Public.