Bezoek Sharon aan Nederland in oktober

Op uitnodiging van minister-president Balkenende brengt de Israëlische premier Sharon half oktober een officieel werkbezoek aan Nederland.

Het is voor het eerst dat Sharon als regeringsleider in Den Haag zal zijn. De komst van de Likudpremier werd vandaag bevestigd door woordvoerders van de Rijksvoorlichtingsdienst en de Nederlandse ambassade in Tel Aviv.

Balkenende ontvangt Sharon ook in het kader van het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie. Naast gesprekken met de premier en minister van Buitenlandse Zaken Bot zal Sharon leden van de Tweede Kamercommissie voor Buitenlandse en Europese zaken ontmoeten. De bedoeling is ook dat hij een bezoek brengt aan de koningin. ,,Het exacte programma staat nog niet helemaal vast'', aldus woordvoerders.

Het bezoek aan Nederland past in een Europese tournee van Sharon, die, voorzover nu bekend, ook naar Berlijn en Londen gaat. Of hij naar Frankrijk gaat, is volgens een woordvoerder van het bureau van Sharon in Jeruzalem in overweging. Sharon wil voor zijn Europese tournee in de Israëlische regering een beslissing forceren over zijn plan om de 21 joodse nederzettingen in de Gazastrook te ontruimen. Dat plan wordt door de Europese Unie, dus ook door Nederland, gesteund. Andere kwesties die aan de orde zullen komen zijn de aanleg van het veiligheidshek en de volkomen gestagneerde plannen voor de stichting van een Palestijnse staat.

De Israëlische regering toonde zich vorige maand zeer geschokt door de Nederlandse en Europese steun aan een niet-bindende VN-resolutie, waarin Israël wordt opgeroepen de bouw van het ,,afscheidingshek'' te staken.

Volgens de Israëlische regering is de kou uit de lucht nadat minister Bot zijn collega Shalom ervan heeft overtuigd ,,dat de resolutie geen grote betekenis heeft'' en dat Nederland (en de Europese Unie) mogelijke resoluties, waarin sancties tegen Israël staan niet zal steunen.

De laatste keer dat een Israëlische premier Nederland aandeed, was in 1997 toen de premiers Netanyahu en Kok elkaar spraken op Schiphol. In 1993, na de Golfoorlog, bracht de Israëlische president Chaim Herzog een officieel bezoek aan Nederland.