Beslaglegging op miljarden van Yukos

Een rechter in Moskou heeft op verzoek van het Russische openbaar ministerie beslag laten leggen op de bankrekening van 76 miljard roebel (ruim 2 miljard euro) van de Russische oliemaatschappij Yukos.

,,Het vonnis verlamt Yukos' productiecapaciteit'', zei Yukos gisteren in een verklaring. Ditmaal zijn alle banktegoeden van het bedrijf bevroren, inclusief alle tegoeden van dochterondernemingen. Een eerdere beslaglegging trof alleen Yukos' eigen tegoeden. Het bedrijf is hierdoor volgens eigen zeggen niet meer in staat transacties te doen, rekeningen te betalen en de salarissen van het personeel uit te betalen.

Yukos zegt nu genoodzaakt te zijn alle werkzaamheden in de verschillende regio's van het land te beëindigen. ,,Er zal sociale onrust ontstaan in de regio's waar veel mensen van Yukos afhankelijk zijn voor hun levensonderhoud en dat van hun gezinnen'', zei de oliemaatschappij.

Het Russische ministerie van Belastingzaken noemde de verklaring van Yukos complete onzin. ,,Dit is een poging om het publiek te misleiden'', aldus het ministerie in een reactie aan persbureau Interfax.

Ook analisten zeggen dat het bedrijf eerder dergelijke waarschuwingen heeft geuit. Eerder deze week liep het ultimatum van de Russische regering af voor de betaling van Yukos' achterstallige belastingschuld van van 3,4 miljard dollar over het jaar 2000. De Russische minister van Energie presenteerde gisteren gegevens waaruit zou blijken dat Yukos de olieproductie dit jaar fors heeft opgevoerd, ondanks eerdere waarschuwingen van het bedrijf dat het de productie zou moeten staken als gevolg van de strijd met de Russische autoriteiten.

Onduidelijk blijft in hoeverre de strijd om Yukos ook een politieke dimensie heeft. President Poetin zei eerder deze zomer dat hij niet uit is op de ondergang van Yukos. Tegelijkertijd neemt zijn regering voortdurend maatregelen, of laat het beslissingen juist achterwege, waardoor een faillissement waarschijnlijker wordt.

Analisten ontdekken geen lijn in het regeringsbeleid. ,,Er lijkt geen enkele coördinatie te zitten in de mededelingen van de regering over de strekking van haar acties'', zei een analist eerder tegen deze krant.

Een andere analist ziet wel opzet in de verwarde berichten van regeringszijde: ,,Het kan een bewijs zijn van een strijd over het lot van Yukos tussen verschillende groeperingen.''

Gisteren steeg de olieprijs na het nieuws uit Moskou en na berichten over sabotage van een nieuwe pijpleiding in Irak aanvankelijk tot bijna 43 dollar per vat Brent-olie, maar de handel sloot bijna een dollar lager.