België overweegt kerncentrales toch open te houden

De Belgische minister van Economische Zaken Verwilghen overweegt om de sluiting van de zeven binnenlandse kerncentrales ongedaan te maken. Verwilghen liet gisteren via diverse Belgische media weten anders te vrezen voor grote tekorten in de elektriciteitsvoorziening vanaf 2015. De liberale bewindsman heeft inmiddels een studie besteld om de gevolgen van de sluiting van kerncentrales nog eens goed in kaart te brengen.

De vorige regering-Verhofstadt, waar de groenen nog wel deel van uitmaakten, besloot twee jaar geleden om de zeven Belgische kernreactoren tussen 2015 en 2025 geleidelijk uit te schakelen. De vier reactoren in het Vlaamse Doel bij Antwerpen en de drie reactoren in het Waalse Tihange bij Luik voorzien nu nog in 60 procent van de totale behoefte aan elektriciteit in België.

De energiesector in België uitte eerder al grote kritiek op het besluit van de eerste regering-Verhofstadt. Deze had in de ogen van het bedrijfsleven veel te weinig nagedacht over alternatieven. België is wel van plan een groot windmolenpark in de Noordzee te bouwen, ter hoogte van Knokke-Heist. Volgens de elektriciteitsproducenten kan deze vorm van groene stroom nooit de hele productie van kerncentrales vervangen.

Verwilghen is na een uitgebreide stoelendans in de regering-Verhofstadt II sinds juli de nieuwe bewindsman op Economische Zaken en Energiebeleid. De minister heeft vooralsnog geen openlijke steun gekregen van zijn premier voor een herziening van het besluit om de kerncentrales stil te leggen. Aangezien hij een partijgenoot van premier Verhofstadt is, zien veel Belgische media de uitspraken van Verwilghen wel als een teken dat de Vlaamse liberalen het besluit willen herzien. Verwilghen was eerder minister van Ontwikkelingssamenwerking en Justitie.

Ook andere landen in Europa worstelen met de vraag of ze hun kerncentrales open moeten houden. In Duitsland heeft de regering Schröder een akkoord met de energiesector gesloten om de komende dertig jaar alle negentieb kerncentrales te sluiten. De kosten van de eerste sluiting bedragen 500 miljoen euro.

Maar in Finland wordt juist een nieuwe kerncentrale gebouwd. Ook in Oost-Europa zijn plannen voor de nieuwbouw van tien nieuwe kerncentrales, vijf in Rusland en vijf in Oekraïne, Roemenië en Slowakije. Volgens het Internationale Bureau voor Kernenergie (IAEA) in Wenen zal het aandeel van kernenergie in de wereldproductie van elektriciteit stijgen van ongeveer 16 procent nu tot 27 procent in 2030, zo meldde het bureau deze zomer.