Aerobics

Debby Jenner heeft haar bijdrage geleverd aan sport én muziek. Begin jaren tachtig scoorde ze onder de naam Doris D and the Pins een hit met Shine Up. In diezelfde tijd leerde ze Nederland aerobicdancing. De rage van twee decennia geleden is uitgegroeid tot een volwassen business, waarmee veel mensen hun brood verdienen.

Het woord aerobics bestaat uit de delen aëro en bios, de Griekse begrippen voor lucht en leven. Fysiologisch gezien staat het voor verbranding van voedingsstoffen door zuurstof. De Grote Bedenker is de Amerikaan Kenneth A. Cooper, die iets wilde doen tegen het hoge aantal sterfgevallen in zijn land door hartproblemen. In 1968 publiceerde hij het boek Aerobics.

Aerobics sloeg vooral aan in de VS. Tussen 1978 en 1987 groeide het aantal beoefenaars van zes miljoen naar 22 miljoen. Filmster Jane Fonda gooide haar lichaam in de strijd om de bezigheid nog meer vleugels te geven. Jenner werd `onze' Fonda. Ze werd in 1959 geboren in de Engelse badplaats Skegness. ,,Dat ligt aan de oostkust'', zei Jenner me eens, ,,en wordt bezocht door mijnwerkers die elke dag fish and chips eten''. Ze leerde dansen op een gerenommeerde dansschool. In de jaren zeventig belandde ze in Amsterdam, waar ze haar geld verdiende met jazzballet en beatdance. ,,Maar ik wilde iets wat toegankelijker was, iets leukers.'' In Californië vond ze wat ze wilde: aerobics.

Terug in Nederland buitte ze het voordeel uit dat ze op nummer één had gestaan in de hitparade en maakte, net als Fonda in de VS, een videoband met instructies. Goed bedacht, op één ding na: niemand hier had toen een videorecorder. ,,Ik heb drie banden verkocht: aan mijn moeder, de buurman en nog iemand.''

Ondanks dit werd aerobics in Nederland een grote hit, maar juist het succes vormde de grootste bedreiging. Jenner: ,,Er werd niet over nagedacht hoe blessuregevoelig het is om bijvoorbeeld met blote voeten op beton te springen.'' Bewegingswetenschappers en artsen bemoeiden zich er mee en eisten meer garanties. In de VS werden twee overkoepelende organisaties opgericht, ter controle.

In die decennia is aerobics een bekend verschijnsel geworden, vooral voor vrouwen. Jenner: ,,Toen we begonnen hadden vrouwen een ander zelfbeeld. Eerst man, kinderen en huishouden. Door aerobics besteden ze meer aandacht aan zichzelf.'' Ze heeft de afgelopen twintig jaar op haar dansvloer de maatschappelijke rol van vrouwen zien veranderen: ,,Waar het vroeger vooral huisvrouwen waren, werken ze nu aan hun loopbaan. In het begin zagen ze aerobics als vrolijk en positief. Nu hoort het bij hun levensstijl.''

    • Jurryt van de Vooren