Winst bij Air France-KLM verdubbeld

De luchtvaartmaatschappij Air France-KLM heeft in de maanden april-juni een nettowinst van 95 miljoen euro behaald, een verdubbeling ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

Een jaar eerder bedroeg de nettowinst van Air France en KLM samen 46 miljoen euro. Het jognste resultaat overtreft de verwachting van analisten.

Air France nam KLM in mei over. De nieuwe holding maakte vandaag de eerste geconsolideerde cijfers bekend. De omzet steeg in het eerste kwartaal (van het gebroken boekjaar 2004-'05) met 12,3 procent en kwam uit op 4,46 miljard euro.

Het bedrijfsresultaat (ebitda) nam toe van 524 miljoen euro tot 693 miljoen euro. De bezettingsgraad (aandeel bezette stoelen per vliegtuig) steeg met 16,9 procent naar 77,7 procent gedurende het kwartaal, de capaciteit (het aantal beschikbare vliegtuigstoelen) nam met 12,9 procent toe. Het vrachtvervoer steeg met 11,7 procent. De holding verdiende 185 miljoen euro aan het onderhoud van vliegtuigen voor derden. Uit overige activiteiten haalde Air France-KLM een omzet van 193 miljoen euro.

Het herstel was volgens Air France en KLM vooral te danken aan het afnemen van negatieve invloeden. Een jaar geleden had de luchtvaart last van de uitbraak van de besmettelijke longziekte sars, de oorlog in Irak en de kwakkelende wereldeconomie.

De topman van Air France-KLM, Jean-Cyril Spinetta, legde verder bij de presentatie van de cijfers een direct verband tussen de goede resultaten en de fusie van het Franse en Nederlandse bedrijf. De beoogde synergie werpt meteen vrucht af, zo zei Spinetta.

KLM-topman Leo van Wijk, de tweede man in de holding, gaf als voorbeeld ook dat KLM nu profiteert van een betere toegang tot de Franse markt. Spinetta waarschuwde wel dat de stijging van de brandstofprijzen het resultaat onder druk kan zetten. Als een vat olie 1 dollar duurder dan wel goedkoper wordt, heeft dat een effect van ruim 4 miljoen euro per maand op het operationele resultaat, rekende Spinetta voor.

Air France-KLM verwacht voor de rest van het boekjaar een substantiële stijging van het bedrijfsresultaat. Er is hierbij al rekening gehouden met de brandstoftoeslagen die Air France-KLM al heeft doorgevoerd.

Op de beurs in Amsterdam steeg de koers van het aandeel Air France-KLM vanmorgen met 1 procent tot 12,77 euro.