Weg van weggeweest

Nog zin om te gaan investeren in de nieuwe economie?

Wie op het Amsterdamse koersenbord kijkt ziet al snel een paar droevige gevallen. Newconomy, dat tegenwoordig door het leven gaat als de Real Time Company, koerst rond de 8 eurocent, na eens een hoogtepunt van bijna 23 euro te hebben bereikt. Een aandeeltje Via Networks – waarvan de koers op de eerste handelsdag, in februari 2000, direct met meer dan 400 procent steeg naar 89 euro – krijg je tegenwoordig voor 53 eurocent in handen. En een aandeel Tie Holding sleep je in de wacht voor 40 eurocent. Het zijn de brokkenpiloten van de nieuwe economie in de oude economie.

Een van hen dreigt nu definitief neer te storten. Real Time Company, het geesteskind van opiniepeiler Maurice de Hond, staat op springen. Twee keer is de publicatie van halfjaarcijfers uitgesteld. Waarom weet niemand. Maar niemand lijkt er mee te zitten; er is vrijwel geen beleggingsanalist te vinden die dit beursfonds nog volgt.

Wie de geschiedenis van beursgenoteerde bedrijven een beetje kent, weet dat uitstel van cijfers maar één ding betekent. Wegwezen. Softwarebedrijf Baan kondigde uitstel aan en bestaat niet meer als zelfstandig bedrijf. En wie de geschiedenis écht kent, weet dat de voorganger van Real Time ook al eens de cijfers uitstelde. Dat was in mei 2001. Toen zat Newconomy diep in de nesten.

Eigenlijk is er sindsdien weinig veranderd. Een paar dagen geleden werd bekend dat Real Time krap bij kas zit. Topman Guus Budel verwacht dat het bedrijf nog voor een paar weken lucht heeft. Een reddingsoperatie is daarom in volle gang.

Aanvankelijk werd overwogen kapitaal op te halen door nieuwe aandelen op de markt te brengen. Maar ja, wat wil je met een koers die alleen kan worden uitgedrukt in kleine muntjes? Wil Real Time bijvoorbeeld 5 miljoen euro ophalen – het afgelopen halfjaar bedroeg het verlies van het bedrijf 1 miljoen – dan zien zittende aandeelhouders, zoals ABN Amro, hun belang in één klap halveren. Die optie is daarom van tafel. Hoe het verder moet is onduidelijk.

Hoe dan ook, de transformatie van Newconomy naar Real Time lijkt mislukt. Eens was Newconomy een beursgenoteerde investeerder in internetbedrijven, nu zou het een dienstverlenende automatiseerder moeten zijn.

Het bedrijf lijkt op oud-politicus Hans Wiegel. Eens was hij een politieke icoon, zoals Newconomy kortstondig een interneticoon was. Wiegel zou altijd weer terugkeren in de politiek, terwijl het management van Real Time zou terugkeren aan het automatiseringsfront met een verbouwd bedrijf. Hans Wiegel was tot twee maanden geleden commissaris bij Real Time. Hij is weg, en straks is Real Time dat ook.

    • Mark Houben