Wat doen de kinderen

Uitgaan

Zondag 5 september opent Rotterdam haar culturele seizoen en van 13 tot 19 uur kunnen kinderen op en rond het Schouwburgplein genieten van gratis muzikale en theatrale voorproefjes. Voor de jongsten staat er op het Schouwburgplein een kinderpodium. Daar is de show Had ik al gezegd dat je kon gaan zitten?, waarbij het gezelschap `De Band krijgt kinderen' een popconcert voor de hele familie geeft. Jeugdtheater Hofplein brengt de voorstelling De club van lelijke kinderen, naar het boek van Koos Meinderts over een op hol geslagen generaal die alle lelijke kinderen op wil pakken en naar een opvanghuis wil sturen (5+). Verder treden Idolswinnaar Boris en de Marokkaanse rapper Ali B. op, komen de jaren tachtig opnieuw tot leven met Dolly Dots-hits in een musical met Linda Wagenmakers, Froukje de Both en Charly Luske en zijn er dj's.

Inl www.decultureleaftrap.nl

Op videoclips dansen

De dansvloer van Tivoli aan de Utrechtse Oudegracht 245 is zondag 5 september van 14-18u30 alleen maar voor bezoekers jonger dan 10 jaar. Disco-djs Frenzy en Sitan (12 jaar) draaien alles waar goed op gedanst kan worden, maar kinderen mogen ook hun eigen superdiscoplaat meenemen. Ouders blijven achter in de zaal waar ze rustig kunnen kletsen. En misschien dansen ze mee. De kinderdisco is een van de onderdelen van het Utrechtse Uitfeest op zondag 5 september, de opening van het culturele seizoen. Voor kinderen is o.a. om 10u30 in Muziekcentrum Vredenburg een Kinderfestival (2 t/m 6 jaar) met liedjes van de cd's Hou je vast en Stap maar in, Dansvoorstelling Het Tuintje (2 t/m 6 jaar) door Danstheater Retteketet en in de Kleine Zaal wordt popmuziek gespeeld (4 t/m 12 jaar). Tussen 12 en 17u zijn er allerlei voorstellingen in het gerenoveerde Jeugdtheaterhuis De Berenkuil. Bij mooi weer is er elk heel uur een poppenkastvoorstelling aan de werf bij het Werftheater. In Palladio kan er gedanst worden met een straatveger bij Merkx & Dansers, muziek maken met een buurjongen en ruzie maken met een miljonair (vanaf 12u). Vanaf het Spoorwegmusuem is het gratis meerijden met de Blokkendoos naar het CS en in het Centraal Museum is een voorproefje te zien van de nieuwe expositie Vikingen.

Inl www.uitfeest.nl of www.culturelezondagen.nl

Deense films zien

'Femogtyve' is Deens voor vijfentwintig. 25 Deense kinderfilms bracht kinder- en jeugdfilmdistributeur Park Junior tot nu toe uit en dat is de aanleiding voor een Deens kinderfilmfestival Femogtyve! Vanaf 4 september zal een selectie van de 25 films te zien zijn in verschillende filmtheaters in Nederland. Zes weken lang draaien daar de mooiste, spannendste en leukste Deense kinderfilms. zoals Hodder, Wallah Be, Kraak!, Op eigen houtje, Kijk ik vlieg en de animatiefilms Cirkelientje en Prop & Berta voor de allerjongsten.

Deens Kinderfilmfestival Femogtyve! van 4 sept t/m 13 okt in: A'dam Rialto, Den Haag Filmhuis, Deventer Filmhuis de Keizer, Eindhoven Plaza Futura, Hilversum Filmtheater, R'dam Lantaren/Venster. Beknopt programma in: Alkmaar Provadja, Hoorn Filmhuis Hoorn, Tilburg FilmFoyer en Utrecht 't Hoogt. Inl 020-4121035.

Kruisboogschieten

Zaterdag 4 september is het Kinderdag op het Muiderslot. Oud-leerlingen van de Jozefschool in Muiden zijn juniorgidsen en sluipen met de bezoekers via een spannende route over de weergang van toren naar toren. Op de vestingwallen kunnen spelletjes van vroeger worden gedaan o.a. mannekesspel, tollen, hand- en kruisboogschieten, hoefijzer gooien en hoepelen. Ook kunnen kinderen kennismaken met de roofvogels van de valkenier.

Kinderdag op het Muiderslot, Herengracht 1, Muiden op za 4 sept van 10-17u, kinderen tot 12 jaar gratis, daarboven €7, mjk geldig. Inl 020-256262 of www.muiderslot.nl

Sieraden maken

Wandelen langs sieraden en klokken dat kan zondag 5 september van 12-17u in de oude binnenstad van Delft. Enkele sieradenmakers geven die dag ook workshops en daarvan zijn er twee speciaal voor kinderen. Om 11, 13 en 15u vertelt Marika Meershoek over de ideeën van de kunstenaars en hoe de sieraden worden gemaakt. Daarna kunnen kinderen van 6 t/m 8 jaar met diverse materialen zelf aan de slag. Ook is er een workshop sieraad vilten en kinderen van 9 t/m 14 jaar kunnen daar aan meedoen. Neem van huis alvast gekleurde koordjes, draden, garen, breiwol, restjes stof etc. mee.

Workshops sieraden maken en vilten op zo 5 sep om 11, 13 en 15u bij de Vrije Akademie, Voorstraat 66, Delft. Kosten €7,50. Inl 015-2602840.

Hartslag meten

Het Teylers Museum organiseert speciaal voor kinderen van 8-12 jaar op zondag 5 september de Dag van het Pompend Hart. De werking van het hart als pomp staat centraal en ook komen kinderen van alles te weten over gezond leven. Ze kunnen testjes doen en in de museumtuin is een stille disco, waarbij ze voor en na het dansen hun hartslag kunnen meten en zien wat beweging voor invloed heeft op hun hartslag.

Dag van het Pompend Hart op zo 5 sept van 12-17u in het Teylers Museum, Spaarne 16, Haarlem. Tot 5 jaar gratis, van 5-18 jaar €5,50, mjk gratis. Inl 023-5319010 of www.teylersmuseum.nl

Informatie over activiteiten voor kinderen kunt u sturen naar de Agenda van NRC Handelsblad, postbus 8987, 3009 TH Rotterdam of agenda@nrc.nl