Twist rederijen Wadden

Rederij Wadden Transport dient een klacht in bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) over de monopoliepositie van rederij Doeksen. Dat heeft advocaat T. Pasma van rederij Wadden Transport gisteren gezegd. Deze rederij wil voor het vervoer van goederen van en naar Terschelling en Vlieland de mobiele aanlegsteigers op de eilanden en in Harlingen gebruiken. Rijkswaterstaat, Doeksen en drie gemeenten tekenen binnenkort een contract waardoor Doeksen tot 2023 als enige deze aanlegsteigers mag gebruiken. Volgens Pasma is dat in strijd met onder meer Brusselse wetgeving. Minister Peijs (Verkeer en Waterstaat) wil de rederijen Doeksen en Wagenborg als monopolisten de veerdiensten op de Wadden laten onderhouden.

Volgens Pasma is dat wat betreft personenvervoer geen probleem, maar goederenvervoer zou vrij moeten zijn. Omdat de voorgenomen consessie van de minister inhoudt dat alleen Doeksen en Wagenborg de mobiele aanlegsteigers mogen gebruiken, wordt Wadden Transport uit de markt gedrukt.