`Turkse gijzelaars vermoord' in Irak

Een Iraakse terreurgroep heeft vandaag in een videoboodschap gemeld drie Turkse gijzelaars te hebben vermoord. Eerder waren de lijken van drie Turken gevonden langs een weg ten noorden van Bagdad.

Zeven vrachtwagenchauffeurs die 21 juli in Irak waren ontvoerd, zijn gisteren vrijgelaten nadat hun Koeweitse werkgever losgeld had betaald. Een groep die zich de Zwarte Banieren van het Geheime Islamitische Leger noemt, dreigde elke drie dagen een van hen te onthoofden als de transportonderneming KGL (Kuwait and Gulf Link Transport Company) haar activiteit in Irak niet staakte. Ook werd de vrijlating van gevangenen in Guantánamo Bay geëist. Maar volgens KGL-directeur Saeed Dashti waren het ,,zuiver afpersers''. KGL heeft hun een half miljoen dollar betaald, en eerder ,,andere sommen'', aldus Dashti. Hij erkende dat de betalingen ontvoeringen in de hand werken maar ,,de chauffeurs zijn menselijke wezens''.

De ex-gijzelaars, drie Kenianen, drie Indiërs en een Egyptenaar, leken gezond te zijn en zeiden tegenover de televisiezender Al-Arabiya goed te zijn behandeld. Op een video-opname die door de daders was gemaakt, was te zien hoe een gemaskerde ontvoerder ieder van zijn ex-gijzelaars de hand schudde. ,,De ontvoerders zijn gelovige mensen en ze hebben ons geleerd om te bidden. God behoede ons en hen'', zei de Egyptische gijzelaar tegen Al-Arabiya.

Gijzelingen, zowel van Irakezen als van buitenlanders, zijn een groot probleem in Irak. De daders hebben zowel puur criminele (geld) als crimineel/politieke motieven. In reactie op eisen van ontvoerders hebben verscheidene transportbedrijven, waaronder Turkse, hun werk in Irak gestaakt. De Filippijnse regering trok versneld haar 51 militairen terug.

Tot dusverre zijn ten minste 20 gijzelaars door hun ontvoerders vermoord, van wie zojuist 12 Nepalezen. Ongeveer evenveel gijzelaars zitten nog vast, onder wie twee Franse journalisten. De Iraakse politie meldde gisteren een Turkse chauffeur die even eerder in het noorden van Irak was ontvoerd, te hebben bevrijd. De daders wisten te ontsnappen, zoals alle verantwoordelijken tot dusverre vrijuit zijn gegaan.