Theater & Dans

The Woman who walked into Doors

Na een internationale tournee herneemt het Ro Theater het muziektheaterstuk The Woman who walked into Doors (2001) van schrijver Roddy Doyle, regisseur Guy Cassiers en Kris Defoort. Op het videoscherm verschijnt het woordje WACCCKKK. Dan weet je: het is weer mis. Met de vrouw die zich door haar man in elkaar laat tremmen. Met de vrouw die haar man moet beloven dat zij ter verklaring van haar blauwe plekken tegen de mensen zal zeggen: ,,Ik ben tegen de deur aangelopen.'' Ze is arm, moeder van vier verwaarloosde kinderen en zwaar verslaafd aan de drank. Toch meent ze laconiek: Ík red het wel'. Ze gaat zelfs werken, als poetsvrouw. Regisseur Guy Casssiers van het Ro Theater verdubbelde Paula Spencer. Een zangeres en een actrice beelden haar uit. De op een scherm geprojecteerde teksten verbeelden de buitenwereld. Agressief levert het namen. De namen van de jongens in Paula's klas bijvoorbeeld, die de meisjes óf tot een slet óf tot een stijve trut veroordeelden en die hen alleen met rust lieten als ze trouwden. Kris Defoort schreef een compositie die al in de prelude naar Paula's neergang verwijst. De piano en de vibrafoon, de strijkers en de koperblazers: alles botst en schuift en tuimelt, er is geen houden aan. Maar de slotakkoorden zijn mild en vragend. Alsof ze Paula Spencer toch nog een kans geven, een nieuwe.

14-15 sept Rotterdamse Schouwburg. 20 sept Amsterdam, schouwburg. 28 sept Eindhoven schouwburg. Tournee t/m 19 okt. Inl 010-4046888 of www.rotheater.nl.

De Oranje Kasuaris

Nirav Christophe schreef eerst historische hoorspelen voordat hij vorig jaar het toneelstuk Kabaal over Michiel de Ruyter maakte. In De Oranje Kasuaris dramatiseert hij de reis naar het dodenrijk van prins Maurits, waar hij Johan van Oldenbarnevelt ontmoet, zijn geestelijke vader die hij liet executeren. Het Zeeland Nazomer Festival situeert het toneelstuk op het geruimde kerkhof van de NH Kerk te IJzendijke, het stadje dat in 1604 van de Spanjaarden werd bevrijd.

T/m 11 sept IJzendijke, NH Kerk. Inl 0900-3300033 of www.nazomerfestival.nl.

Nationale Ballet

In Droom, waarmee het Nationale Ballet het seizoen opent, wil het gezelschap geschiedenis naast vernieuwing zetten, rondom het thema `Dromen'.

Neoromanticus David Dawson maakt Morning Ground, een `romantische rêverie' op muziek van Frederic Chopin. Daarnaast herneemt de groep La Valse van George Balanchine, op muziek van Ravel, en Midsummernightsdream van de Brit sir Frederick Ashton, op muziek van Mendelssohn.

9-26 sept Muziektheater Amsterdam, Eindhoven en Groningen. Inl 020-6255455 of www.het-ballet.nl

De Vergrijzing

Cabaretier Freek de Jonge maakt de komende maanden vijftien nieuwe voorstellingen achter elkaar.

Iedere zondag zendt de VPRO een registratie uit. Hij begint met de schepping, vertelt over zijn eerste dag in Amsterdam, over zijn reis naar Irak, hij maakt shows met Theo Maassen, de Nits, Daniël Lohues (Skik) en met Michiel van Erp (een masterclass amateurtoneel).

Zijn oudejaarsconference valt wat vroeg dit jaar (28 november). Met zijn kerstshow De clown sluit hij de reeks af.