Renée Fleming

De Amerikaanse stersopraan Renée Fleming verwacht men niet op een Händel-cd, begeleid door het `authentieke' Orchestra of the Age of Enlightenment, gedirigeerd door Harry Bicket. Fleming is een showdiva, en ze is bedreven in het grote werk met beroemde dirigenten als Barenboim en Gergjev: Wagner, Strauss, het Requiem van Verdi. Maar de sopraan met de mooie fluwelen stem kan ongeveer alles aan, van lichte coloratuur-rijke barokmuziek en belcanto tot de zwaarste laatromantiek. Op deze cd zingt ze geliefd Händelrepertoire uit zijn opera's (zoals Ombra mai fù en Lascia ch'io pianga) en uit oratoria, zoals het stralende Let the bright seraphim. Opmerkelijk is alleen het ontbreken van een behaagziek langzaam nummer als Frondi tenere. Fleming zingt Händel prachtig en contrastrijk met wisselende expressie en bewijst op deze aangename cd zichzelf als een grote zangeres die ondanks haar weinig `authentieke' vibrato toch bijna alles kan. Historische concurrentie heeft ze wel: Joan Sutherland was met haar fabuleuze coloratuurtechniek in zulk repertoire verbijsterender.

Renée Fleming: Händel. Decca 475 6186

    • Kasper Jansen