Rabo mag breken met BV's Endstra

De Rabobank mag alle financiële banden verbreken met vennootschappen van de vermoorde vastgoedhandelaar Willem Endstra. Dat heeft de voorzieningenrechter in Utrecht vandaag bepaald in een kort geding dat was aangespannen door enkele BV's van Endstra tegen de Rabobank. Die wilden voorkomen dat de bank de relatie met hen zou opzeggen.

De Rabobank liet in februari al aan Endstra weten dat zij de banden met de Seaport vennootschappen van Endstra in IJmuiden wilde verbreken vanwege het gevaar voor ,,reputatieschade''. Na zijn dood, in mei dit jaar, ging de bank in juli daadwerkelijk over tot het verbreken van de financiële relaties met de verschillende vennootschappen die de plaatselijke jachthaven, jachtclub en alle aanverwante zaken exploiteren.

De voorzieningenrechter oordeelde dat de Rabobank voldoende aannemelijk heeft gemaakt dat de kans op reputatieschade aanwezig was. Twee weken geleden betoogde de advocaat van de Rabobank dat er voldoende redenen waren om de banden met Endstra te verbreken. Er was sprake van dubieuze geldstromen op een van de rekeningen. Onder andere met de verkoop van ,,luxe jachten'' stroomde er veel geld binnen, maar de achterliggende geldstromen ,,waren niet te traceren'', aldus de Rabobank. Een toelichting met accountantsverklaring hiervoor zegt de bank nooit te hebben gekregen.

De vennootschappen van Endstra hebben die aangedragen redenen volgens de rechter onvoldoende ,,gemotiveerd weersproken''. De BV's hadden volgens de rechter aan moeten tonen dat ze nooit betrokken zijn geweest of nog betrokken zijn bij activiteiten die negatieve publiciteit kunnen veroorzaken.

De advocaat van de BV's, Hans Koets, vindt het vonnis onbegrijpelijk en vreest dat andere banken het voorbeeld van de Rabobank gaan volgen. ,,Hoe kun je aantonen dat je niet betrokken bent geweest bij iets wat niet heeft plaatsgevonden?'' Ook wijst hij er op dat mocht er in de toekomst blijken dat er in het verleden dingen zijn gebeurd die wettelijk gezien niet mochten de Rabobank haar betrokkenheid daarbij niet kan wegpoetsen. De vennootschappen gaan in hoger beroep tegen de uitspraak.