Om naar uit te kijken

FOTOGRAFIE

Noorderlicht

De 11de editie van Noorderlicht, het fotofestival dat afwisselend in Groningen en Leeuwarden plaatsheeft, heet Nazar en gaat over de Arabische wereld. Te zien zijn foto's van zowel Arabische als westerse fotografen, evenals beelden uit westerse en Arabische fotoarchieven. Met ruim 900 foto's van zo'n 50 fotografen is Nazar de grootste tentoonstelling over Arabische fotografie die ooit in het westen te zien was.

fotofestival Noorderlicht: Nazar, foto's uit de Arabische wereld. 5 sept t/m 24 okt Fries Museum, Museum Princessehof, De Manege, Leeuwarden. Di t/m zo 11-17u. Inl www.noorderlicht.com.

THEATER

Internationale keuze De Rotterdamse Schouwburg opent het seizoen met een reeks buitenlandse voorstellingen met de nadruk op de Berlijnse Volksbühne. Artistiek leider Frank Castorf brengt Dostojevski's Erniedrigte und Beleidigte en René Pollesch' Pablo in der Plusfiliale. Belangrijke scenograaf Bert Neumann wordt geëerd met een expositie. Het Amerikaanse bejaardenkoor Young@Heart Chorus zingt een reeks popliedjes, Het Ro Theater herneemt de opera The woman who walked into Doors en Dood Paard brengt de Weense voorstelling Heisses Wasser für alle.

7-30 sept. Rotterdamse Schouwburg. Inl 010-411 8110

MUZIEK

Faust

Faust wordt door Artery en het Nederlands Kamerkoor gebracht als muziektheater op locatie, waarbij het eeuwenoude verhaal van Faust, die zijn ziel aan de duivel verkocht, wordt verteld tijdens een wandeling waarbij allerlei muziek klinkt uit de laatste vijf eeuwen, maar niet uit Faustbewerkingen. De voorstellingen in de regie van Henk Schut tijdens het Festival Oude Muziek in Utrecht zijn uitverkocht, maar daarna gaat Faust elders: 8 t/m 12 sept op de Docklands NDSM-werf in Amsterdam Noord en op 16 en 17 sept tijdens het Enschede Muziek festival.

TELEVISIE

Soap, Comedy & Crime

Op zaterdag 4 september begint op Nederland 2 de `weekeindsoap' Het Glazen Huis over menselijke verwikkelingen in de Hilversumse media. Opgenomen in de studio's van Endemol in Aalsmeer maar met iets meer pretentie dan Goede Tijden Slechte Tijden. En met Willeke van Ammelrooy. Wekelijks van zaterdag t/m maandag. Op 5 september begint de VPRO op Nederland 3 de serie Curb your enthusiasm. Larry David, de co-creator van Seinfeld, is helemaal zichzelf in zijn eigen comedy. Gespeeld alsof het echt is, met gastrollen van bekende Hollywoodacteurs. Veel komische woede en eindeloze complicaties. Vanaf 6 september op RTL4 nieuwe afleveringen van CSI: Crime Scene Investigation. Een `technowhodunnit' waarin elke misdaad keurig wordt opgelost.