Noord-Koreanen in Japanse school

Een groep van 29 mensen, zeer waarschijnlijk Noord-Koreanen, heeft gisteren zijn toevlucht gezocht in een Japanse school in Peking. Dat heeft een medewerker van de Japanse ambassade in Peking meegedeeld.

De groep, bestaande uit elf mannen, vijftien vrouwen en drie kinderen, is inmiddels overgebracht naar de visumafdeling van de Japanse ambassade om hun identiteit vast te stellen en om hun wensen te inventariseren. De Zuid-Koreaanse regering heeft gezegd dat ze de vluchtelingen wil opvangen.

De afgelopen jaren is er regelmatig sprake van groepen Noord-Koreaanse vluchtelingen die de vestigingen van buitenlandse ambassades of aan ambassades verbonden scholen in Peking binnendringen om daar politiek asiel aan te vragen. De groep van 29 is een van de grootste groepen Noord-Koreanen die op deze manier asiel zoekt in China.

China heeft een uitleveringsverdrag met Noord-Korea en ziet de Noord-Koreanen niet als politieke, maar als economische vluchtelingen. Peking heeft tot nu toe echter steeds toestemming gegeven om China te verlaten aan vluchtelingen die een ambassade wisten te bereiken.

De Noord-Koreanen vluchten uit een sterk geïsoleerd, dictatoriaal geregeerd communistisch land waar sprake is van structurele hongersnoden. De Noord-Koreanen worden bij hun vlucht soms geholpen door Zuid-Koreaanse, Japanse en Duitse humanitaire en religieuze organisaties.

Humanitaire organisaties schatten dat er in Noord-China maximaal 300.000 Noord-Koreaanse vluchtelingen illegaal verblijven. Als de Chinese autoriteiten die vluchtelingen vinden, dan worden zij vaak wel uitgeleverd aan Noord-Korea, waar zij volgens verscheidene mensenrechtenorganisaties de kans lopen verkracht, gemarteld of geëxecuteerd te worden. De grens tussen Noord- en Zuid-Korea is een van de zwaarst bewaakte ter wereld.

China is zeer beducht voor het aanwakkeren van nog grotere stromen vluchtelingen wanneer het opgepakte Noord-Koreanen zou toelaten. Bovendien wil Peking voorkomen dat het vluchtelingenprobleem de goede betrekkingen met Pyongyang bemoeilijkt. China is een van de weinige bondgenoten van Noord-Korea.

De Noord-Koreanen vluchten ook naar andere landen in de regio, vaak via China. Zo werden er in juli van dit jaar ruim 460 Noord-Koreanen per vliegtuig vanuit een land in Zuidoost-Azië, vermoedelijk Vietnam, overgevlogen naar Zuid-Korea. Noord-Korea noemde de toen door Zuid-Korea georganiseerd vlucht een geval van ,,ontvoering en terrorisme met voorbedachten rade''.