Muziek via web in Britse top-tien

Het liedje was al bejaard, maar het kwam alsnog op nummer één. Flying Without Wings, de live-versie van een nummer uit 1999 van de Ierse jongensgroep Westlife, eindigde gisteravond bovenaan de eerste Europese toptien voor muziek die via het internet is gedownload naar computers en draagbare muziekspelers zoals de iPod.

De UK Official Download Chart, die volgens de traditionele countdown-formule werd onthuld, is een initiatief van BBC Radio 1, de Britse landelijke popzender. De toptien wil een realistischer beeld geven van muziekverkoop en -consumptie, omdat downloaden een steeds groter marktaandeel opeist naast de traditionele verkoop van cd's in de winkel. Deze toptien was daarvan een doelbewust-krasse illustratie: in een poging bovenaan te eindigen lanceerden de grote platenmaatschappijen een aantal liedjes juist deze week uitsluitend online, waaronder het Westlife-nummer, uitgebracht door BMG. Maroon 5, een band die onder het BMG-label Octone verschijnt, bezet twee plaatsen in de toptien: het recente She Will Be Loved op drie en het oudere This Love op zes. Alle andere nummers werden eveneens uitgebracht door grote labels als Warner, EMI, Universal en Warner.

Vorige maand verkocht iStore, de online-muziekwinkel van Apple, een half miljoen liedjes. In totaal zijn alleen al in het Verenigd Koninkrijk sinds begin dit jaar al twee miljoen liedjes legaal gedownload. Vorige week lanceerde Virgin Radio een eigen download-toptien, maar die was uitsluitend gebaseerd op de downloads via de online-muziekwinkel Napster. De BBC gebruikt cijfers van een reeks bedrijven, waaronder iStore, Napster, OD2 en mycokemusic.com. Aangenomen wordt dat de download-toptien op termijn zal fuseren met bestaande hitlijsten, zoals de officiële top-40.

Nederland krijgt ook een download-hitlijst, waarschijnlijk begin volgend jaar.