Met GPS in cel zonder tralies

Britse veroordeelde pedofielen die na het uitzitten van een gevangenisstraf rondhangen bij schoolplein of speeltuin zullen in de toekomst automatisch alarmbellen doen rinkelen op het politiebureau.

Dat is het doel van een proef met nieuwe technologie, die het mogelijk maakt te volgen waar potentiële recidivisten en veroordeelden met een taakstraf zich bevinden. De minister van Binnenlandse Zaken, David Blunkett, geeft vandaag het startschot voor het project, een Europese primeur, dat hij eerder omschreef als ,,een gevangenis zonder tralies''. Vooralsnog krijgen in totaal 120 veroordeelde inbrekers, straatrovers en autodieven een apparaat aan hun enkel dat via de satellieten van het wereldwijde plaatsbepalingssysteem GPS permanent hun positie doorgeeft. Zodra die positie in verboden gebied belandt, gaat een alarm af.

Het project loopt voorlopig in de agglomeratie van Manchester, in de West Midlands en in het zuidelijke gewest Hampshire. Als het landelijk zou worden ingevoerd, komen volgens schattingen vijfduizend mensen in aanmerking voor een GPS-enkelband. Blunkett wil het systeem eveneens invoeren voor veroordeelde pedofielen. ,,Het zal een zeer, zeer duidelijke en voortdurende herinnering zijn dat we ze in de gaten houden'', aldus Blunkett. Traditionele vormen van elektronisch huisarrest waarschuwen wel als het wordt geschonden, maar geven geen nadere informatie.